Lang utdanning - minst HR-effekt
Det er bedrifter med ansatte med mindre formell kompetanse som får mest ut av personalarbeidet. Arbeidet har en bedre kobling mot strategi, og disse bedriftene rapporterer også om høyere kvalitet på selve arbeidet.
- Det kan virke som om HR-arbeidet er mer krevende og komplisert i virksomheter med høy kompetanse, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge til Ukeavisen Ledelse.
- Hvorfor er det slik?
- En forklaring kan være at arbeidet blir lettere når en kan behandle de ansatte i grupper, og bruke strømlinjeformede prosesser. Høykompetente arbeidstagere har imidlertid forskjelligartet kompetanse, noe som krever en større grad av skreddersøm. Skal du få det beste ut av de mest kompetente, krever det med andre ord mer individuell oppfølging.
En annen forklaring kan ifølge HR Norge og Ernst & Young være at virksomheter med lavere kompetanse ofte jobber med tøffere marginer. Det gir behov for mer målrettet HR-arbeid.
Mange opplever at konkurransen i stor grad går på pris, at lønnsandelen er høy og at det derfor er behov for å hente mer ut av lønnsmidlene. Lønnsmidler er i større grad en konkurransefaktor, noe som øker fokuset på HR-effektivitet
Hvor stort ansvar de ansatte selv har for sin egen kompetanseutvikling varierer, konstaterer HR Norge og Ernst & Young. Virksomheter med høy gjennomgående kompetanse stoler i større grad på at de ansatte tar ansvar for egen kompetanseutvikling og at de ansatte spiller en mer aktiv rolle i endringsprosesser.