kvinner_tre.jpg

Kvinnedebatten fortsetter

Publisert: 4. februar 2011 kl 09.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Det amerikanske finanstilsynet har bedt bedriftene om å jobbe for større mangfold i styrene og å rapportere om det, men det fortsatt svært få kvinner med styreverv i USA i dag, konstaterer Eleanor Bloxham, sjef i styrerådgivningsselskapet «The Value Alliance and Corporate Governance Alliance».

I motsetning til den norske lovfestede kvinnekvoteringen, har SEC bedt selskapene om å gjøre rede for hvordan de tar hensyn til mangfold når de velger styremedlemmer – uten definere hva mangfold betyr. Det er dermed opp til selskapene selv å definere mangfold.

I et innlegg hos Fortune, viser Bloxham til at en kommende rapport Inter Organizations Network (ION) vil vise at i rundt 400 undersøkte selskaper i California, så er 90 prosent av styremedlemmene menn. I områder som Florida, Georgia, Kansas, Maryland og Tennessee er andelen kvinnelige styremedlemmer enda lavere.

En undersøkelse PricewaterhouseCoopers har gjort blant amerikanske direktører viser at flertallet av dem mener at rapportering av mangfold har lite verdi. Bloxham viser imidlertid at selv om mangfoldet i styrene i USA har stått på stedet hvil, så er ikke dette situasjonen i andre land.

Kvinner i EU

Hun viser til at EU-kommisjonen vurderer kvinnekvotering som et virkemiddel for å øke konkurransedyktigheten i EU, og siterer Irene Natividad i organisasjonen CDWI, som forteller at kommisjonen har skrevet til toppsjefene i de største selskapene og sagt at hvis antallet kvinner i styrene ikke øker, vil de innføre kvoter i løpet av de neste fem årene.

Det vises til at Italia vurderer kvinnekvotering, mens Norge trekkes frem som et eksempel på et land som har oppnådd "imponerede resultater" med kvinnekvotering.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge den amerikanske skribenten viser studier (Det oppgis ikke hvilke studier dette er. Red. anm.) av norsk styrearbeid at møtene nå starter i tide, at styremedlemmene er bedre forberedt og at kvinnene i styrene er yngre og har høyere utdanning enn kollegene sine.

Om det blir flere kvinner i styrene i USA og EU gjenstår å se, men debatten går - med Norge som referanseland.