138324383_0816b.jpg

Kroppsspråket avslører jobbsøkere

Publisert: 25. april 2008 kl 09.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
I en internasjonal undersøkelse gjort av Kelly Services innrømmet 12 prosent av de norske arbeidstakerne som deltok at de har vært uærlige i cv-et eller i jobbintervju. Den mest vanlige usannheten var å utelate negative detaljer fra sin fortid, samt å «blåse opp» lønnen fra tidligere jobber.

En annen vanlig måte å sminke sannheten på, er å la fine titler og jobb-beskrivelser etterlate et inntrykk av at erfaringene er større og mer betydningsfulle enn de egentlig er. Tatt i betraktning at jobbsøkere kan lyve eller sminke sannheten, at ledere er dårlige til å sjekke referanser og at jobbsøkerne gjerne stiller godt forberedt til intervju, er det all grunn til å skjerpe oppmerksomheten under selve jobbintervjuet. Dette gjelder ikke minst den nonverbale kommunikasjonen, kroppsspråket, sier kommunikasjonsrådgiver Live Bressendorf Lindseth i Kondor AS i et intervju i ukens papirutgave av Ukeavisen Ledelse.

Godt forberedte kandidater til lederjobber ikler seg sitt mest sympatiske, profesjonelle, men også kontrollerte jeg når de kommer til intervju. De kan ha ferdigformulerte svar til nesten enhver problemstilling, men hvem er dette mennesket når han trer ut av rollen som profesjonell jobbsøker?

- Det er langt vanskeligere å lyve med kroppsspråket enn med ord. Du kan lage historier, og hente frem følelser som passer til en rolle, men ingen klarer å leve i en rolle absolutt hele tiden. Stiller du i et intervju de riktige spørsmålene, kan du få folk til å vise hvem de er, også utenfor rollen. Rollen du spiller, er interessant, men du må også få tak i mennesket bak. Særlig når du skal ansette ledere og mellomledere. Får du feil menneske på feil plass her, kan det gjøre stor skade, sier Lindseth, kroppsspråkeksperten som i løpet av de siste 20 årene har medvirket i flere hundre jobbintervjuer.

Mange mennesker tar seg eksempelvis til ansiktet eller halsen mens de lyver, mens andre får påfallende mekaniske bevegelser. Det gjelder imidlertid å følge opp med spørsmål for å finne ut av hva uttrykket forteller hos akkurat denne kandidaten. Man skal være klar over at en del mennesker tar seg til ansiktet av helt andre grunner, for eksempel for å trøste seg selv.

I et større intervju i ukens papirutgave av Ukeavisen Ledelse (nr.16, 2008) forteller Lindseth om jobbkandidater som ikke har klart å holde masken, gode måter å stille spørsmål på og om hvordan kroppsspråket kan avsløre personen bak rollen.

Dette er noen av rådene fra Lindseth, i kortversjon:

Saken fortsetter under annonsen

Finn personen bak rollen

  • Still enkle, direkte og korte spørsmål. Følg med på reaksjonene i kroppsspråket.
  • Se etter endringer i kroppsspråk og endringer i ansiktsuttrykk. Dette kan, men må ikke, være tegn på at kandidaten skjuler noe. Følg opp med flere, konkrete, spørsmål for å finne ut mer.
  • Vær oppmerksom på såkalte mikrouttrykk. Mikrouttrykk er lynraske ansiktsuttrykk/rykninger som viser følelser kandidaten forsøker å holde tilbake. De færreste mennesker klarer å holde mikrouttrykkene i sjakk.
  • Lytt til stemmen når folk snakker. Endrer den leie og tempo?
  • Følg med på hvordan kandidaten beveger hendene. Hendenes sier ofte det ordene ikke sier.
  • Vær grundig når du innhenter referanser. Still også her konkrete, enkle, direkte spørsmål.