Kritiserer coachene
Veiledningsmetoden coaching - hvor målet er at den som veileder skal stille så gode spørsmål at den som veiledes selv finner svarene - har gått som en farsott over arbeidslivet de siste årene. Organisasjonen International Coach Federations Norge (ICF Norge) anslår overfor Dagens Næringsliv at bransjen nå omsetter for over 10 milliarder kroner på verdensbasis.
Coach er en ubeskyttet tittel, og det stilles ingen krav til utdannelse. Dagens Næringsliv viser imidlertid til at timeprisen ligger på 1500 kroner eller mer. Det vil si dobbelt så mye som en psykolog med seks års utdannelse tar.
Arbeids- og organisasjonspsykolog Christer Mortensen sier til avisen at coaching er virkningsfull samtaleterapi, og dermed også potensielt skadelig. Han mener forskjellen mellom en coach og en psykolog ligger i kompetansen, men også i det vernet klienten har. Mens en psykolog kan klages inn til fylkeslegen, må man ty til kjøpsloven for å klage på coaching.
Psykologen advarer også mot at coacher lett kan få inn klienter med depresjon, angst og andre tilstander som psykologer vanligvis behandler. Dette er en bekymring presidenten i ICF Norge, Morten Neeb, forstår. Ifølge Neeb skal ikke coachene coache folk med depresjoner eller andre psykiske problemer. Dette er mennesker som bør henvises til lege eller psykolog. Neeb opplyser for øvrig til Dagens Næringsliv at ICF Norge har et sett etiske retningslinjer, samt en klagenemd kundene kan benytte se av.
En ny undersøkelse PriceWaterHouse og Association Resource Centre har gjort blant 2165 brukere i 64 land viser at 86 prosent har hatt glede av å bruke coach. De viktigste årsakene til at man benytter coaching er ifølge undersøkelsen:
Å skape selvtillit (13 prosent)
Balansere privatliv/jobb (10 prosent)
Karrieremuligheter (15 prosent)
Mestre jobben (14 prosent)
Forhold (6 prosent)