sjuk_dame_dst.jpg
Nå må arbeidsgiver og arbeidstaker bli enige om en oppfølgingsplan etter fire ukers sykemelding. Tidligere trengte man ikke en slik plan før etter seks uker.

Kortere tidsfrister for arbeidsgiverne

Publisert: 26. august 2011 kl 11.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Den 1. juli trådte det i kraft nye regler for oppfølging av sykemeldte. Mens kravet tidligere var at arbeidsgiver og arbeidstager skulle utarbeide en oppfølgingsplan for sykmeldte innen seks uker, er fristen nå fire uker. Innen syv uker skal det, med mindre det er åpenbare grunner til at den ansatte ikke kan jobbe, avholdes et dialogmøte med arbeidstager, arbeidsgiver og lege/bedriftshelsetjeneste til stede. Her var fristen tidligere 12 uker.

En annen viktig endring, er at legen som har sykmeldt arbeidstageren skal ha informasjon og dokumentasjon på et tidligere tidspunkt enn før. En oppfølgingsplan skal sendes til legen innen fire uker, og det er arbeidsgiveren som har ansvaret for å gjøre det.

Når det gjelder NAV, så skulle de tidligere ha oppfølgingsplanen i hende innen 12 uker. Nå er fristen 9 uker, og i tillegg til planen skal NAV innen denne fristen ha opplysninger om dialogmøtet.

Tettere kontakt

Endringene ovenfor, er noen av de viktigste endringene i regelverket om oppfølging av sykmeldte. Ann Torill Benonisen, spesialrådgiver i arbeidslivsavdelingen i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), sier at hensikten med endringene er at man på et tidligere tidspunkt skal få avklart hva en sykmeldt medarbeider kan gjøre på jobben.

– Hvordan reagerer bedriftene dere er i kontakt med på endringene?

– De er positive til at oppfølgingen starter tidligere. Bedriften og medarbeideren har veldig ofte fått avklart situasjonen innen fire uker. For øvrig vet vi at jo tidligere sykmeldte kommer i aktivitet igjen på jobben, jo større sjanse er det for at de beholder kontakten med arbeidslivet på sikt. Lange, passive sykefravær er den største fienden når det gjelder å glippe taket på arbeidslivet.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva skjer da?

– Den sykmeldte mister i større grad kontakten med både arbeidsplassen og hjelpeapparatet. Ute av øye, ute av sinn.

 

Kjøp pdf-utgaven av avisen for å lese hele artikkelen.