businessfolk.jpg

Konkurranse eller samarbeid

Publisert: 30. januar 2012 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Samarbeid og teamarbeid kan gi bedre resultater. Dét er en utbredt oppfatning i næringslivet, konstaterer Fortune-spaltist Shelley DuBois.

Like fullt er det mange av selskapene på Fortune500-listen som bygger opp interne konkurransearenaer. Særlig konsulent- og advokatfirmaer er kjent for dette, skriver DuBois. De har en opp-eller-ut karrieremodell, hvor alle ønsker å bli partner og når du kommer til et visst punkt, rykker du enten opp eller blir oppmuntret til å finne på noe annet å gjøre.

Som et annet eksempel på intern konkurranse, nevner hun selskaper som rangerer sine ansatte, hvorpå de lar de ti prosentene som havner nederst på listen forsvinne ut.

Ulempen med konkurransemiljøer som dette, er at medarbeidere kan begynne å bruke tid og energi på hvordan de skal utkonkurrere sine kolleger istedenfor å jobbe for det som faktisk er best for prosjektet.

Noen medarbeidere yter dessuten dårligere når de vet at de blir rangert, viser en studie gjort av Wharton-professor Iwan Barankay. Dette gjaldt især folk som visste at de gjorde det dårligere enn kollegene i utgangspunktet. De ble ikke motivert av rangeringer, men meldte seg i stedet ut.

Selskaper kan imidlertid bruke konkurranse for å oppmuntre til samarbeid, mener Dick Grote i Grote Consulting . Konsulenten har blant annet jobbet med PepsiCo, og sier til Fortune at ledelsen i Pepsi baserer 40 prosent av medarbeidernes bonus på hvor flink han eller hun er til å hjelpe kolleger til å utvikle karrieren sin internt I selskapet. Grote mener at folk vil samarbeide hvis de blir vurdert på hvor godt de jobber sammen med andre.

Les også Farlig vinnerkultur

Saken fortsetter under annonsen