4352923822_2a30.jpg
Det ligger mange leksjoner om endringsledelse i prosessen med å bygge en Lego-modell.

Hva Lego-bygging kan lære deg om endringsledelse

Publisert: 26. september 2013 kl 09.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Ken Perlman er «engagement leader» i firmaet Kotter International som hjelper bedrifter med å iverksette strategiene sine. Han har to døtre, og da han nylig brukte en hel helg sammen med dem for å bygge Lego, innså han at det var mange paralleller mellom Lego-bygging og endringsledelse.

I et innlegg hos Forbes lister han opp fem punkter:

  • Begynn med å vise hvordan suksess ser ut. På utsiden av Lego-pakken er det et bilde av det ferdige produktet, og det ser fantastisk ut. Det er ikke alle oppgavene som må løses som er i fokus, men det endelige, fantastiske målet.
  • Ikke la manglende biter stoppe deg. Ikke gi opp selv om forutsetningene ikke er de beste. Ta en kikk blant gamle biter – for eksempel tidligere erfaringer eller folk du har jobbet med før – for å se hvordan problemene kan løses.
  • Instruksjonene hjelper bare til et visst punkt. Det er ikke alltid planene stemmer med virkeligheten. Av og til må man overvinne frykten for å framstå som mislykket og bare forsøke noe og se om det funker. Det er viktig at ledelsen oppmuntrer til å prøve, og at man heller er kjapt ute og prøver noe annet når man feiler.
  • Det er artigere når flere jobber sammen. Det er morsommere å bygge Lego sammen med andre, og det er lettere å få hundre personer til å jobbe èn time hver enn å få èn person til å jobbe hundre timer alene. Ulike folk, perspektiver og erfaringer åpner opp for samarbeid og innovasjon.
  • Kvaliteten på sluttproduktet avhenger av kreativitet underveis. Når man er ferdig å bygge en modell i Lego, kan man leke med den og begynne å forbedre den. I en bedrift kan man på samme vis bruke egen kreativitet til å finne stadig bedre løsninger.

Som leder er det du som slår an tonen for hvordan medarbeiderne opplever endringsprosesser. Du kan åpne opp for innovasjon og eksperimentering eller slå dem i hodet med instruksjonsboka – valget er ditt, konkluderer Perlman.

Saken fortsetter under annonsen