businessdame_di.jpg

Farlig vinnerkultur

Publisert: 30. januar 2012 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Christina Nerstad, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, har tatt doktorgrad på en avhandling om motivasjonsklima på jobben. Hun sier til Dagens Næringsliv at ledere som ønsker best mulig resultater bør legge vekt på den enkeltes utvikling og evne til mestring i forhold til eget potensial. Det handler om å mestre stadig nye oppgaver, ikke om alltid å være bedre enn kollegene.

– En person som er veldig prestasjonsorientert får problemer i perioder hvor det ikke går så bra. Hun tåler ikke motgang. Å feile med en oppgave går for hardt ut over selvbildet, som er avhengig av å være overlegen og best. Dette kan i ytterste konsekvens føre til juks for å opprettholde posisjon og prestisje. Sterkt prestasjonsorienterte vil dessuten vegre seg for å påta seg kompliserte oppgaver i frykt for å feile, sier hun.

Nerstad skiller mellom to typer motivasjonsklima i arbeidslivet, og kaller det «prestasjonsklima» og «mestringsklima». Poenget er ikke å se bort fra prestasjoner, men å komme bort fra ensidige krav til prestasjoner påpeker hun.

Les også Konkurranse eller samarbeid

Saken fortsetter under annonsen