Farer ved høyt lederforbruk
Når resultatene uteblir, må gjerne lederen gå. Resultater er imidlertid avhengig av minst fire forhold, konstaterer Rune J. Sørensen, professor ved Handelshøyskolen BI og ekspert på organisering, styring og ledelse i offentlig sektor: I tillegg til lederens innsats påvirkes resultatene av eksterne forhold, ledernes handlingsfrihet og ressurstilgang.
Resultatoppnåelse i sykehusene vil eksempelvis ikke bare avhenge av sykehusets innsats, men også av eksterne forhold - som hvor godt primærhelsetjenesten i kommunen fungerer. Ferdigbehandlede pasienter kan bare skrives ut hvis kommunen har tilbud for rehabilitering og omsorg.
Ulik forståelse
Ofte vil det være ulik forståelse av årsaken til dårlige resultater, konstaterer Sørensen i en artikkel hos forskning.no.
Hvis en etat mener for lite penger er årsaken til problemene, må myndighetene finne ut om de vil øke bevilgningene eller ikke. Myndighetene kan også gi pålegg om ny kurs. Uavhengig av om sistnevnte er velbegrunnet eller ikke, så har tiltaket en svakhet:
- Den undergraver ledelsens ansvar for resultatoppnåelse, sier professoren til forskning.no.
Hvis stat eller kommune velger å skifte ut styret eller daglig leder for å løse problemene, lurer det imidlertid flere farer. Hvis det viser seg årsaken til de svake resultatene ikke var lav effektivitet og dårlig ledelse, vil den nye ledelsen raskt støte på de samme problemene som forgjengeren.
- Vi må forvente at slike lederskifter gjør det vanskeligere å finne nye kompetente ledere, sier Rune J. Sørensen. Gode ledere vil ikke påta seg ansvar hvis de risikerer å bli skiftet ut når de påpeker at fastsatte resultater ikke kan oppnås med tilgjengelige ressurser.
Svekket autoritet
BI-professoren hevder at en høy utskiftningstakt av toppledere lett fører til at nye ledere får svekket autoritet internt. De ansatte vil forvente at toppledelsen ikke vil bli sittende særlig lenge. En ny ledelse vil sikkert finne på helt nye omstillingstiltak og reformer; men er det noen grunn til å ta disse forslagene alvorlig?
Det finnes sjelden noen enkel oppskrift på hvordan offentlige myndigheter skal håndtere dårlig resultatoppnåelse, mener Sørensen. Økte bevilgninger kan være løsningen, inngrep fra overordnet myndighet kan bidra til bedre resultater og skifte av toppleder kan bedre på situasjonen. Alle tiltakene kan imidlertid også ha negative bivirkninger.
- Jo bedre situasjonsforståelse myndighetene har, desto større håp kan en ha om å iverksette de tiltakene som treffer best, sier professoren.