d__rlig_tid.jpg

Er du tidsoptimist?

Publisert: 22. oktober 2010 kl 09.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Psykolog Per Krister Halck jobber med organisasjonsutvikling for Psykologbistand, og har stress og stressmestring som et av sine spesialfelt. I en spalte i bladet Personal og Ledelse har han skrevet om tidsoptimisme, som kjennetegnes av at man systematisk feilberegner tiden man bruker på ulike oppgaver.

Det som gjerne skjer, er man bruker lengre tid en planlagt på en oppgave, for så å komme på etterskudd med den neste. Går dette sin gang, er man hele tiden på etterskudd, og opplever å løpe etter seg selv.

Mange tror de skal klare å rekke mer enn det som er mulig. En annen felle er å ikke ta med i beregningen at uforutsette, uplanlagte oppgaver kommer i tillegg til det vi allerede har planlagt å gjøre i løpet av arbeidsdagen.

Halck har i spalten sin en liste med gode råd som kan være til hjelp når du skal ta tilbake kontrollen over tiden. Dette er noen av dem:

  • Ta for deg en uke hvor du systematisk legger til cirka en halv time ekstra mellom hver avtale og hvert møte.
  • Tren på å tenke igjennom hva som er realistisk tidsbruk når du planlegger dagen din.
  • Sett av tid til møte med deg selv – hellig tid ti å fordype deg i planlagte oppgaver.
  • Svar på følgende spørsmål når du vurderer forespørsler: Er det nødvendig for meg å være med på dette? Har jeg tid og mulighet til dette? Er det andre som heller burde delta?
  • Prøv å tenke helhet og tidsberegning for avtaler frem i tid. Husk at kalenderen alltid ser veldig tom ut i fremtid, men plutselig har du likevel tatt i bruk all din tid når du kommer dit.
Saken fortsetter under annonsen