138299303_helge.jpg

Dropper budsjettene

Publisert: 12. oktober 2007 kl 10.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Statoils første budsjettløse år var 2006. Konsernsjef Helge Lund og økonomi- og finansdirektør Eldar Sætre vil ikke lenger ha budsjettrapporter. Begrepet styregodkjent budsjett eksisterer ikke mer. Det styret har godkjent, er konsernets nye styringssystem «Ambisjon til handling», som er en egen- og videreutvikling av styringssystemet balansert målstyring.

- Verden rundt oss endrer seg raskt, og er så turbulent og uforutsigbar at vi i StatoilHydro måtte ta konsekvensene av det på styringssiden. Vi seiler i røffere sjø enn før, men samtidig forventes det at vi skal seile raskere. Vi skal levere stadig bedre i stadig mer uforutsigbare omgivelser. I en slik situasjon blir det mer og mer vanskelig å basere seg på budsjett som styringsverktøy, sier Bjarte Bogsnes, prosjektleder med ansvar for innføring av Beyond Budgeting i StatoilHydro, til Ukeavisen Ledelse.

Bogsnes understreker at selv om de har sluttet å budsjettere, så har StatoilHydro ikke sluttet å gjøre hva budsjettene prøvde å gjøre for dem, men ikke klarte særlig godt, nemlig å angi mål, gi gode prognoser og en effektiv ressursallokering. I en større artikkel i Ukeavisen Ledelse denne uken forteller Bogsnes om hvordan StatoilHydros nye styringsmodell «Ambisjon til handling» er bygget opp og gir eksempler på hvordan de gjennomfører den.

StatoilHydro har et omfattende styringssystem, men dette er basert på andre prinsipper enn det tradisjonelle budsjettet. I den nye modellen er eksempelvis mål, prognoser og ressursallokering splittet opp i tre styringsprosesser. Dette fordi disse tre formålene ofte kommer på kollisjonskurs i et budsjettsystem. De enkelte lederne får i det nye systemet større fleksibilitet og mer frihet, men også et større ansvar enn under tradisjonell budsjettstyring. Og resultatene overvåkes fremdeles. Blant annet gjennom regnskap og trendrapportering.

Når ledere evalueres, skjer dette i en egen prosess hvor selskapet ser på måloppnåelse i forhold til mål og planer satt i «Ambisjon til handling». Det er lagt vekt på at evaluering av resultater opp mot mål ikke skal være en «mekanisk» øvelse. Måloppnåelsen «trykktestes» derfor i etterkant gjennom ulike spørsmål og vurderinger, blant annet i forhold til strategi.

I tillegg evalueres atferd, det vil si måten målene er nådd på. Leveransen skal skje i tråd med selskapets verdier. Det har konsernsjef Helge Lund har vært veldig tydelig på, og han har selv tatt beslutningen om at leveranse og verdier skulle vektes likt, 50/50, i evaluering og belønning.

Les om StatoilHydros nye styringsmodell, gjennomføring og prinsipper, i Ukeavisen Ledelses papirutgave denne uken. (Nr. 36, 2007).
Saken fortsetter under annonsen