applaus.jpg

Dette ønsker de ansatte

Publisert: 10. desember 2010 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Én av de ledelsesteoriene som har stått sterkt opp gjennom årene, er teorien om transaksjonsledelse. Her tenker man på arbeidsforholdet som en transaksjon mellom arbeidsgiver og arbeidstakere hvor penger byttes mot arbeidskraft.

Etter transaksjonsledelsen kom imidlertid teorien om transformasjonsledelse, hvor tanken er arbeidsforholdet handler om mer enn lønn. Det handler om at ledelsen klarer å omforme (transformere) selve idéen om hva virksomheten er og skal være. Geir Kaufmann og Astrid Kaufmann beskriver i boken «Psykologi i organisasjon og ledelse» en transformerende ledelse som en ledelse som klarer å snu snevre egeninteresser i jobben til et kollektivt engasjement hvor hver enkelt bidrar til å realisere organisasjonens visjoner.

I tråd med tankegangen i transformasjonsledelse skriver Cleve Stevens, blogger hos Harvard Business Review, om fire ting medarbeiderne trenger for å lykkes:

* Kjærlighet
Stevens innrømmer at det kan høres «mykt» ut, men kjærlighet betyr i denne sammenhengen at ledelsen bryr seg om den enkeltes velbefinnende. Vis medarbeiderne at du bryr deg om dem og fremtidsutsiktene deres.

* Vekst
Ingen ønsker å stå på stedet hvil i all evighet. Skap en kultur som gir medarbeiderne dine lov til å vokse og ekspandere.
 

* Muligheten til å bidra
Medarbeiderne må vite at de bidrar til organisasjonen som helhet. Legg vekt på hvordan arbeidet de gjør påvirker organisasjonen. 

* Mening
Vi er meningssøkende vesener. Del en visjon som viser at dere alle er jobber for en større hensikt.

Saken fortsetter under annonsen