Brutale kutt - skjermer lederprogram
En undersøkelse Watson Wyatt gjennomførte blant 117 store amerikanske selskaper i desember viste at 23 prosent av selskapene hadde kuttet i opplæringsprogrammene sine. Ytterligere 18 prosent hadde planer om å gjøre det samme i løpet av 2009.
Mange store selskaper velger imidlertid å holde på lederutviklingsprogrammene sine. Bedriftene er redde for å bli stående uten gode ledere den dagen den økonomiske utviklingen snur, og investerer derfor i lederutvikling også i dårlige tider, skriver the Wall Street Journal.
- Å identifisere og pleie ledere er viktig i gode tider, men i krisetider er det avgjørende, sier Bret Furio, senior vice president for området «forbruker livsstil» i Philips Electronics North America, til avisen.
Furio mener investeringene i lederutvikling vil hjelpe Philips gjennom nedgangstidene, men også i oppbyggingen etter krisen. For å redusere kostnadene satser imidlertid elektronikkselskapet mer på egne krefter i opplæringen. For å spare transportkostnader avvikles programmene dessuten nå Seattle og Boston, hvor mange av Philips´ ansatte er lokalisert.
Kutter «myke» områder
Ifølge Bersin & Associates, et amerikansk analyseselskap som studerer opplæring, er det som skjer i Philips typisk for mange selskaper. Bersin har regnet seg frem til at næringslivets opplæringsbudsjetter i fjor ble kuttet med i overkant av ti prosent. Basert på en undersøkelse gjort blant personalsjefer, regner de med fortsatte kutt i 2009.
Josh Bersin sier til the Wall Street Journal at de dypeste kuttene kommer på såkalte «myke» områder, som kommunikasjon med medarbeidere og møteledelse, mens lederutvikling stikker av med en økende andel av opplæringsbudsjettene.
Accenture satser
Yaarit Silverstone, direktør på internasjonalt nivå i konsulentselskapet Accenture har uttalt at historisk sett har selskaper kuttet i lederutviklingsprogrammer i økonomiske nedgangstider. Dette har imidlertid slått tilbake på selskapene, mener hun, og viser til at dette bidro til at mellomledere og topptalenter forlot selskapene når økonomien kom på fote igjen. I denne økonomiske krisen er Silverstones erfaring at toppledere mener at sjansen for å komme seg igjennom de dårlige tidene reduseres uten gode ledere.
Også i Accenture i Norge har man tro på fortsatt satsing på lederutvikling. Den norske delen av det globale konsulentselskapet jobber kontinuerlig med lederutvikling, og opplyser at usikkerheten i markedet ikke påvirker dette arbeidet. Alle lederne i Accenture deltar årlig på en eller annen form for lederopplæring. Flere ledere deltar på flere kurs, Alt i alt registrerte personalavdelingen i Accenture 920 deltagelser på ulike lederutviklingstiltak og -programmer i 2008.