Beinhard befaljakt
Feltstøvler. Oppakning. Forflytninger. Kryping i gjørme. Fysisk utmattelse. Lite søvn. Overraskende utfordringer. Tidspress. Psykologisk stress. Feltøvelsen under årets befalsskoleopptak foregikk dessuten i til dels øsende regnvær på Kjevik på Sørlandet.
- Det var vått. Passe vått. Det var perfekt seleksjonsvær, sier oberstløytnant Sven Olav Berg, sjef for årets befalsskoleopptak i Forsvaret, til Ukeavisen Ledelse.
- Vi fikk se hvordan folk taklet regnvær og å bli våte. Vi hadde imidlertid også litt sol, slik at de ble tørre innimellom.
Halvparten ryker ut
Den 24. juni møtte 1380 unge, håpefulle til befalsskoleopptak på Kjevik. Klare for å konkurrere om 700 skoleplasser. Forsvaret brukte tre uker på utvelgelsen, og har rundt 350 offiserer i sving for å gjennomføre det som må være sommerens største og tøffeste lederutvelgelsesprosess.
Første fase i lederrekrutteringen var helsesjekk, fysiske og psykologiske tester. I år kom 900 kandidater videre herfra til andre fase. Dette er ifølge Berg som forventet ut fra tidligere statistikker.
Kandidatene som var med videre ble så til skogs for testing i felt. Dette foregikk over fem dager, og er en øvelse som er kjent som en tøff tørn. Fysisk og psykisk.
- Hvilke egenskaper ser dere etter når dere skal velge ledere?
- Vi ser på hele mennesket, og har utarbeidet fem kriterier som beskriver de lederegenskapene vi er ute etter: Ta initiativ, håndtere usikkerhet, skape tillit, ta selvstendige avgjørelser og gode beslutninger samt å vise omsorg, forteller Berg.
Fysisk og psykisk hardkjør
Kandidatene ble delt inn i lag på åtte til ti personer før de ble sendt ut i skogen. Laglederrollen gikk på rundgang, og hvert lag hadde med seg en observatør fra Forsvaret som noterte seg hvordan lederkandidatene løste oppgavene de måtte igjennom.
En typisk oppgave kan være å få laget fra A til B. Det er flere veier til mål, men laget har ikke tid til å vurdere alle alternativene frem og tilbake. De må ta en beslutning. Raskt. Lederegenskapen «å ta initiativ» handler om å tørre å hive seg utpå i slike situasjoner. Foreslå løsninger, vise handlekraft, selv om tidspresset tynger og usikkerheten rundt oppgaven er stor. Det er her befalskandidatene skal vise at de kan ta selvstendige, gode beslutninger.
De vet lite om hva de skal igjennom, og blir hele veien vurdert etter hvordan de håndterer usikkerhet. En usikkerhet som kommer på toppen av at de unge, lovende kjøres knallhardt fysisk og psykisk.