buksene_nede__p.jpg

Behold buksene på

Publisert: 20. mai 2011 kl 08.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Den nylig avgåtte lederen for det internasjonale pengefondet, Dominique Strauss-Kahn, ble denne uken arrestert i New York mistenkt for voldtektsforsøk. Uavhengig av om han er skyldig i en kriminell handling eller ikke, har han gjennom mange år hatt ord på seg for å være en svært ivrig kvinnejeger. I tillegg til en utenomekteskapelig episode fra 2008, som han har innrømmet, verserer det en serie rykter om kvinner som han enten skal ha hatt forhold til, eller som han skal ha forsøkt å erobre med mer eller mindre ufine midler.

Gjentakende oppførsel

– Jeg ville aldri ansatt en kandidat med denne type rykte i en lederstilling, fastslår Lars Esholdt, som driver Esholdt Executive Search.

– Forutsetningen er at vi ikke snakker om en person som har en begått enkeltstående feil i form av et ekteskapelig sidesprang, men om en person hvor en slik «utagerende seksualitet» er et klart mønster. Dersom faren for gjentakelse er stor, har ikke vedkommende noe i en lederjobb å gjøre. Jeg har barn selv, og jeg ønsker ikke at mine døtre skal måtte gå ut i et arbeidsliv hvor ledere med en slik adferd skal få utfolde seg fritt.

– Du reagerer utelukkende moralsk?

– Det er ikke usannsynlig at en leder med en sterk tilbøyelighet til å gjøre stadig nye seksuelle erobringer vil komme til å utnytte sin maktposisjon internt i en organisasjon. Dette rimer dårlig med at vi i Norge ønsker oss et arbeidsliv hvor kvinner og menn skal ha lik deltakelse og like muligheter. Derfor vil det for meg være en «no-go» å anbefale en kandidat dersom jeg trodde at en slik risiko var til stede.

Unngår drankere

Saken fortsetter under annonsen

– Har du sittet med kandidater som har hatt et slikt belastet omdømme?

– Det har jeg, og da snakker jeg om et «dårlig rykte» på flere områder. Omgang med alkohol kan også være et felt som kan gjøre folk uegnet til ansvarsfulle stillinger. Også her blir spørsmålet om jeg tror det er snakk om en tilbakelagt historie, en avgrenset periode med problemer i sammenheng med en livskrise for eksempel, eller om jeg tror det er snakk om et mønster som vil bli gjentatt. Et problem er selvfølgelig at dette er en type informasjon som kan være vanskelig tilgjengelig. Folk som har et permanent problem kommer sjelden med opplysninger om dette frivillig, så det koker nødvendigvis ned til hva jeg til slutt mener at jeg har grunn til å tro.

I Norge er det relativt få eksempler på at høyt profilerte politikere eller næringslivsledere er blitt hengt ut offentlig for sin seksuelle oppførsel. Et av unntakene er Terje Søviknes, Os-ordføreren som i 2001 mistet sin plass i Fremskrittspartiets ledelse etter å ha innrømmet å ha hatt sex med en 16 år gammel jente på et partitreff.

Lov til å feile

– Ville du anbefalt noen å ansette Terje Søviknes?

– Slik jeg kjenner saken gjorde han ikke noe juridisk kriminelt, og han har heller ikke gjort noe tilsvarende senere. Han er fortsatt ordfører, og slik han fremstår i det offentlige rom virker han ikke så selvdestruktiv at han ville gjort noe tilsvarende en gang til. Derfor ville jeg nok ikke brukt denne ti år gamle saken mot ham, sier Lars Esholdt.

For samtidig som vi på den ene siden nekter å akseptere gjentatte handlinger, må vi på den annen side la folk som har sonet en straff, få lov til å legge en sak bak seg så lenge handlingene ikke blir gjentatt, mener Esholdt. For Terje Søviknes ble ettertrykkelig straffet, påpeker han, selv om det ikke var snakk om noen juridisk dom.

Saken fortsetter under annonsen

– Også ledere må få lov til å være feilbarlige. Det perfekte mennesket som aldri gjør feil, finnes ikke – verken i lederposisjoner eller andre steder. En kandidat som markedsfører sin egen ufeilbarlighet har heller ingen troverdighet i mine øyne. Det gjelder for øvrig meg selv også. Jeg lever av å vurdere andre menneskers egnethet, og så lenge jeg vet at jeg selv kan begå feiltrinn i livet, må jeg godta at andre kan gjøre dem. Det viktige for oss alle er at vi har evne til så mye selvkritikk at vi kan innse våre feil og lære av dem, sier Lars Esholdt.

Dårlig vurderingsevne

Heller ikke Steinar Hopland, som i likhet med Esholdt driver eget rekrutteringsfirma, ville anbefalt en lederkandidat med en seksuell oppførsel av det kaliber sjefen for pengefondet er beskyldt for å ha hatt. Hopland argumenterer imidlertid mer ut fra egnethet enn moral.

– Jeg tror en slik oppførsel fort kan bli direkte ødeleggende for vedkommendes sjanser til å lykkes. Det har skjedd flere ganger at det har dukket opp den slags historier omkring en kandidat, og de gangene jeg har valgt å feste lit til dem, har det endt med at jeg har konsentrert meg om andre kandidater i stedet.

Dette er et utdrag. Les hele saken i PDF-format.