coaching_m__te_.jpg

Balansert målstyring har slått rot

Publisert: 25. november 2011 kl 09.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Balansert målstyring, et system for å måle mange og ulike typer resultater – ikke bare finansiell informasjon – i en organisasjon, ble først lansert i en artikkel i Harvard Business Review på begynnelsen av 90-tallet. I årenes løp er konseptet blitt utviklet til et mer helhetlig, strategisk ledelseskonsept og selv om motepregede ledelseskonsepter har en tendens til å komme og gå, har balansert målstyring altså blitt værende.

Dag Øivind Madsen ved Norges Handelshøyskole har sett nærmere på hvordan konseptet slo rot, og den 30. november disputerer han for doktorgrad med avhandlingen The impact of the Balanced Scorecard in Scandinavia: A comparative study of three national management fashion markets.

I avhandlingen, hvor han blant annet har intervjuet 61 konsulenter, eksperter og prosjektledere i ulike organisasjoner, studerer Madsen utbredelsen av balansert målstyring i Skandinavia. Han viser til at konseptet fortsatt er akseptert praksis, 15 år etter det ble introdusert, og avhandlingen viser at støtte fra ulike typer aktører og institusjoner øker sjansen for at ledelseskonsepter overlever som lokal praksis.

Det har hatt betydning at balansert målstyring er blitt spredd gjennom mange ulike kanaler, herunder seminarer, konferanser og bedriftsnettverk. Bøker og annen ledelseslitteratur har imidlertid spilt en mindre viktig rolle.

Balansert målstyring blir tolket og oppfattet ulikt av ulike aktører og grupper, skriver Norges Handelshøyskole i en pressemelding om doktoravhandlingen. Særlig i brukerorganisasjoner blir balansert målstyring ofte tolket som et målesystem og ikke som et strategisk ledelseskonsept. Dette tolkningsrommet bidrar til at konseptet blir mer levedyktig og robust.

Saken fortsetter under annonsen