aff.jpg
Ledelsesforskere fra ulike miljøer har samarbeidet om Norges største lederundersøkelse. Her er (f.v) Stig Berge Matthiesen, professor ved Universitet i Bergen; Lars Glasø, professor ved Handelshøyskolen BI; William Brochs-Haukedal, professor ved Norges Handelshøyskole og Rune Rønning, FoU-direktør ved AFF under lanseringen av boken «Livet som leder».

Avliver myter om ledere

Publisert: 1. mars 2013 kl 09.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Det er mange myter om ledere. Noen av dem er at de jobber ekstremt mye og har en stressende hverdag.

Tall fra AFFs siste lederundersøkelse avliver disse mytene.

– I snitt jobber lederne 44,4 timer i uken. Topplederne jobber noe mer, 48,1 timer i uken. Dette er ikke spesielt mye. Folk i frie yrker jobber like mye som dette, sier Rune Rønning, forsknings- og utviklingsdirektør hos AFF til Ukeavisen Ledelse.

Han forteller at bare en liten andel av lederne 5-6 prosent, jobber så mye som 55 til 65 timer i uken.

Lite stress

Heller ikke når det gjelder stress, ser lederne ut til å ha det verre enn folk flest. Tvert imot.

Over 60 prosent av lederne opplever riktignok arbeidsbelastning i form av tidspress ofte eller hele tiden, men de fleste takler presset.

Saken fortsetter under annonsen

Et mindretall, 22,8 prosent av lederne, opplever følelsesmessig belastning ofte. Et stort flertall, 70 prosent, forteller at de bare sjelden eller noen ganger opplever følelsesmessig belastning. Flertallet opplever dessuten sjelden rollestress på jobben, og det er bare ti prosent opplever ofte rollekonflikter mellom jobb og privatliv. Dette støtter ifølge forskerne oppunder flere internasjonale funn som viser at lederne er mindre stresset enn medarbeidere, selv om de ofte rapporterer om høyt arbeidspress.

Samarbeidende ledere

AFFs lederundersøkelse ble gjennomført i 2011, og er representativ for norske ledere på ulike ledernivåer i offentlig og privat sektor. 4108 ledere fikk tilsendt spørreskjema. 2910 av dem, det vil si 71 prosent, deltok.

I denne undersøkelsen er det lederne selv som rapporterer inn arbeidstid, stressnivå, formening om lederstil etc.

Tallene om arbeidstid og stress utgjør en liten del av undersøkelsen. Dette er en stor undersøkelse hvor en lang rekke temaer er berørt, herunder samarbeid. Funnene bekrefter jevnt over at norske ledere er samarbeidsorienterte og at det norske arbeidslivet er preget av liten maktavstand.

Økt fokus på samspillet

I mediene og ledelseslitteraturen er det mye snakk om lederen som enkeltperson. Dette er en av manglene ved ledelsesfeltet, mener Rune Rønning.

Saken fortsetter under annonsen

– Tradisjonelt har man innenfor ledelsesfeltet fokusert for mye på lederen og lederens personlighet og lederstil, sier forskeren, som sammen med medforfatterne oppfordrer til mindre fokus på lederen som enkeltperson og mer oppmerksomhet mot ledere, medarbeidere og andre sentrale aktører. I tillegg kommer prosessene, relasjonene og de situasjonsbetingende faktorene. Ledelse er med andre ord en temmelig kompleks affære.

Dette er et utdrag fra en større artikkel om AFFs lederundersøkelse og boken «Livet som leder. Lederundersøkelsen 3.0».

Les hele artikkelen i denne ukens utgave av Ukeavisen Ledelse, som du kan kjøpe som PDF her.