Askers nye rådmann: Klar for uriasposten
Hvem i all verden vil våge å søke jobben som rådmann i Asker nå? Hjertesukket kom fra nyhetsredaktøren i lokalavisa Budstikka, Erik Vigander. Året 2009 var knapt begynt. Det var januar måned og Asker kommune hadde akkurat informert om at rådmannen gikk av. Problemet var at dette ikke var den første rådmann som røk ut. I 2003 ble den sterke rådmannen nærmest ofret før valget. Deretter kom det en rådmann som var langt mer anonym, men da svingte pendelen tilbake: Det kommunen nå ville ha, var en sterk og handlekraftig rådmann. Og dét fikk de i Einar Gaustad. Men så ville de altså ikke ha ham likevel.
Ønsket seg jobben
Svaret på Viganders hjertesukk heter Lars Bjerke. Han er født, oppvokst og bosatt i Asker, og sa opp stillingen sin som helse- og sosialdirektør i Drammen kommune for å gå inn i den beryktede rådmannsstillingen i hjemkommunen.
- Å være rådmann i hjemkommunen er en stor glede og utfordring, sier Lars Bjerke, som tiltrer 1. september.
Fordelen med å være rådmann i hjemkommunen er at han kjenner kommunen og kulturen. Det tidligere råskinnet av en midtbanespiller på Askers A-lag i fotball har et stort nettverk i Asker. Baksiden av medaljen er at han må passe på habiliteten sin. Men den siden av saken mener han at han er seg bevisst.
Mannen har ord på seg for å være ryddig og strukturert, med et særdeles velutviklet engasjement og konkurranseinstinkt. Gamle fotballskader i ankler og knær gjør at han ikke lenger spiller fotball. I stedet sykler han. Mye og langt.
Og, tro det eller ei, Bjerke ønsket seg den jobben som nyhetsredaktøren i Budstikka fryktet ingen ville ha. Han søkte stillingen også i 2003, men nådde ikke opp. Denne gang var det flere som oppfordret ham til å søke.
- Det gir en god følelse, sier den påtroppende rådmannen.
Dødsbrannen
Det var krise i eldreomsorgen i Drammen da Lars Bjerke kom inn som helse- og sosialdirektør i kommunen i 2006. Han har snudd utviklingen, og får gode skussmål for jobben han har gjort. Han går for å være både ryddig og respektert. Storbrannen i Drammen i fjor, hvor syv polske bygningsarbeidere omkom, kan imidlertid ha vært et vendepunkt for Bjerke. Som leder av kriseteamet til Drammen kommune, var det han som uttalte seg til media. Han fremstod som profesjonell, trygg, stødig og medfølende, og ifølge Budstikka begynte nå snakket å gå i hjembygda: Var det ikke på tide å få denne mannen hjem igjen til Asker?
Drammen kommune fikk ros for kriseinnsatsen etter brannen. Bjerke selv sier han er imponert over den innsatsen kriseteamet la ned. Han vil heller aldri glemme de sterke historiene. Overlevende som fortalte at de inne i det brennende trehuset hadde valget mellom å redde sitt eget liv eller kameratens. Brannen var eksplosjonsartet. Avgjørelsen måtte tas i løpet av sekunder.
- Det er en krevende og umulig tanke. I noen av tilfellene var det til og med snakk om familiemedlemmer.
- Hva sier du som kriseleder i en slik situasjon?
- Du kan ikke gi så mange svar, men du kan lytte. De har behov for å fortelle om dette, igjen og igjen. Bilder fra brannen gikk i sakte kino inne i hodene deres. Det jeg kunne gjøre, var å lytte, samtale og støtte de valgene de hadde tatt. Det er sånne ting som bidrar til at man til slutt kommer seg gjennom kriser.
Dette er kun et uttdrag av artikkelen som står i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nr 25 2009. Du kan enkelt kjøpe hele utgaven i pdf med mobilen din.