Å mestre endringer
Dette skrev Per Anders Nordengen, teolog med videreutdanning i personal- og endringsledelse, for noen år tilbake i en liten, lyseblå bok med tittelen Når forandring ikke fryder – om å bevare motivasjon og livsglede i endring og usikkerhet.
Han konstaterer at trygge og stabile personer som regel tåler mer forandring og større utfordringer enn utrygge mennesker. Vekst og utvikling forutsetter imidlertid risiko, og skal vi bli flinkere til å mestre endringer, må vi utvide risikorommet i oss selv på tre områder, skriver Nordengen:
- Bevisstgjøring av viktigheten i å mestre endring.
Når den moderne verden er preget av endring, må også vi mennesker være interessert i å leve i endringsprosesser. Bevisstgjøring om endringshyppigheten i samfunnet og i arbeidslivet er et viktig skritt på veien mot å bli endringsdyktig. Kunnskap om hva endring gjør med oss og hvordan vi bedre kan mestre endring, er en viktig forutsetning for å utvide risikorommet i oss selv.
- Nyttiggjøring og deling av tidligere livserfaring med andre for å møte nye endringer.
Alle har opplevd endringer på ulike måter i sine liv. Bevissthet om hva som gjorde at vi mestret tidligere endringer og livskriser, kan være til hjelp når vi møter nye endringer. Nordengen skriver at han har god erfaring med å la kursdeltagere dele endringsopplevelser med hverandre. På den måten er mange blitt seg mer bevisst at de er mer endringsdyktige enn de var klar over.
- Utvidelse av egne grenser. Ta sjanser.
For å bli klar over vår egen evne til å mestre endring, er det viktig å våge å ta risiko. Det handler ikke nødvendigvis om å hoppe i fallskjerm. Det handler om bevegelser, om lek og om å stadig utforske grenser vi har godt av å utvide.