Tenk mer praktisk
Å få endringer til å skje. Dét er en helt grunnleggende oppgave for en ledergruppe, men det er en vanskeligere øvelse enn mange tror. Bare en tredjedel av alle endringsprosjekter innfrir forventningene, antyder evalueringer gjort av forskeren Michael Beer.
Jan Ketil Arnulf, psykolog og førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, har tro på å vitalisere refleksjon som arbeidsmåte i ledergrupper, i betydningen en praktisk form for tenkning. Ikke minst ved organisasjonsendringer.
- Det finnes ingen standardoppskrift på refleksjon, men det finnes to måter å ikke reflektere på. Den ene er at ledergrupper svelger utsagn, planer og tall rått, uten å stille spørsmål ved forutsetninger og fortolkninger. De tenker for lite. Den andre grøfta ledergrupper kan havne i, er at de tenker for mye, men handler for lite.
Tenke for lite
I en artikkel i tidsskriftet til Norsk psykologforening skriver Arnulf om hvordan ulike prosesser kan lede frem til beslutninger i lederteam. Opp gjennom årene har han fulgt rundt 20 ledergrupper på ulike nivåer over tid, og han har ofte sett ledergrupper akseptere rapporter og planer uten å stille spørsmål.
- Det gjelder både interne rapporter og konsulentrapporter, sier forskeren.
Målinger av kunde- og medarbeidertilfredshet er vanlige eksempler. Begge deler er målinger som resulterer i psykologiske måltall det er vanskelig å fortolke. Kjøper ledelsen en slik undersøkelse, ligger det imidlertid som regel en fortolkning innbakt i metoden, og for en ledergruppe vil det være viktig å ha i bakhodet at denne nødvendigvis ikke må være rett.
En bensinstasjon som ligger ved en tungt trafikkert gjennomfartsåre, og dermed tjener godt på tilfeldige kunder, vil eksempelvis komme helt galt ut hvis ledelsen skulle finne på å legge opp kursen etter målinger tuftet på tradisjonelle teorier og modeller om lojale kunder og gjenkjøp.
Hvorfor feiler oppskrifter for organisasjonsendringer så ofte i praksis? I starten av et prosjekt er ledergrupper gjerne optimistiske. I utgangspunktet er det heller ikke noe i veien med tenkningen deres. Mange jobber etter oppskrifter som er tuftet på det aller beste som finnes av praksis på området.
- Det er imidlertid alltid et pussig sprang mellom en god idé og det å få folk til å gjennomføre det, sier psykologen, som oppfordrer ledergrupper til å tenke praktisk, ikke bare analytisk.
Tenke for mye
Intelligent, målrettet, analytisk tenkning kan per definisjon inngå i refleksjon, men det ligger ifølge Arnulf en forskjell i sannhetskriteriet:
En analytisk tanke har som oppgave å avdekke logiske sannheter. Teori vil imidlertid aldri bli noe annet enn teori. Refleksjon er, ifølge Arnulf, et nokså løst definert begrep som beskriver en pragmatisk form for tenkning. Ved refleksjon snakker man ikke bare om tanker og teori. Man bevarer kontakten med mulige handlinger. I organisasjoner vil refleksjon dermed innebære en mulighet til å trekke rutiner i tvil, samtidig som man erkjenner behovet for å handle.
- Et vanlig problem er at ledergrupper bruker så mye tid på å analysere problemer at de ikke får gjort noe. De tenker for mye, sier Arnulf, som viser til at praktisk, reflekterende tenkning i ledergrupper er viktig av flere grunner.
Les mer om tankebalanse og praktiske grep for å fremme refleksjon i artikkelen i papirutgaven.