colbj__rnsen_to.jpg
Konsensusledelse funker bare når ledelse og ansatte har felles interesser, mener rektor ved BI, Tom Colbjørnsen.

– Statlige ledere er godværsledere

Publisert: 21. januar 2013 kl 10.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Konsensusledelse er godværsledelse. Sjansen for at ledelsen og medarbeiderne har et forhold dominert av felles interesser er større i private bedrifter enn i staten, mener rektor ved BI, Tom Colbjørnsen.

– Statlige virksomheter har derimot tilgang til en stabil kontantstrøm over statsbudsjettet, noe som gjør det mindre risikofylt for personer og grupper å spille ut interne konflikter, skriver han i Dagens Næringsliv.

Colbjørnsen peker på utfordringen ved at medarbeiderne er mest opptatte av sine pasienter, sitt fag eller sin avdeling, og må fordele ressurser deretter.

– Da brytes ofte enigheten, noe som er særlig merkbart ved omstillinger. Konsensusledelse betyr at ledelsen kan bestemme det alle er enige om. I mange tilfeller er ikke det mye, understreker han.

Han mener det er et problem i statlige virksomheter at lederens myndighet uthules, enten det er av detaljstyring, målstyring eller konsensusledelse. Lederen blir holdt ansvarlig for hendelser vedkommende ikke selv har forårsaket.

– Lederen risikerer da i verste fall å miste jobben. Det kan gjøre det fristende å opptre mest mulig konformt, og velge trygge og kjente løsninger, eller å forsøke å skyve ansvaret over på andre, for selv å gå fri, skriver han i Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen