– Sladder satt i system
Stadig flere kommuner bruker anonyme medarbeiderundersøkelser. Arbeidspsykolog Jan Atle Andersen, som har jobbet med konfliktbehandling på arbeidsplasser i 25 år, er svært skeptisk til de anonyme undersøkelsene.
– Når opplysninger om hvem som har svart ikke kommer frem, får ikke ledelsen mulighet til å løse problemet, sier Andersen til Kommunal Rapport.
Arbeidspsykologen mener at anonyme svar forsterker den nevrotiske holdningen om at det er farlig å si sin mening. Selv mener han at det ikke er farlig å si hva man mener så lenge budskapet har en god form. Andersen, som har forfattet boken Folkeskikk og uskikk på jobben, sier til Kommunal Rapport at anonyme medarbeiderundersøkelser ikke er god folkeskikk, men sladder satt i system.
Et argument for anonymitet, er at folk ikke sier sin mening om en sjef de har et dårlig forhold til hvis de ikke får være anonyme. Andersen mener på sin side at både ansatte og ledere må lære seg å ta ansvar for sine egne følelser og gi konstruktiv kritikk. Hans påstand er at anonyme undersøkelser skaper vondt blod og gir resultater som ofte blir dårligere enn virkeligheten.
Lisbeth Frydenlund, rådgiver i KS, sier til Kommunal Rapport at undersøkelsene gir medarbeidere en viktig mulighet til å si hva de mener uten frykt for hevnaksjoner. Professor Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI sier til samme avis at medarbeiderundersøkelser ikke har noen verdi hvis de ikke er anonyme.