Ledes fra styrerommene
- Ledere må av og til gjennomføre tiltak de er uenig i. Det er en del av jobben. Men når ledere, som sitter nærmest gjennomføringsleddet og gjerne har den beste fagkunnskapen, ofte blir overkjørt, finnes det etter min mening et grunnleggende problem i systemet, sier Brekke i en pressemelding.
Lederen i «Lederne» mener at en rekke store bedrifter i dag ledes direkte fra styrerommene. Brekke frykter at dette er en tendens som vil tilta. Økonomiske nedgangstider og et utstabilt arbeidsmarked gjør at også ledere frykter at de kan miste jobben.
- Mange ledere vegrer seg nok for å stille spørsmål i disse tider. Når en leder ofte overstyres blir det imidlertid sådd tvil om han eller hennes kunnskaper og autoritet, sier Brekke, som mener at lederen i slike situasjoner bør stille et minstekrav om at prosessen rundt avgjørelsene blir gjennomført på en ordentlig måte. Tilstrekkelig informasjon om beslutningsgrunnlaget bør legges på bordet.
Jan Olav Brekke mener at norske ledere undergraves, og synes dette er bekymringsverdig. Han viser til at det går utover jobbmotivasjonen.
- En annen konsekvens er at bedriftene går glipp av verdifull kunnskap og informasjon som kan være avgjørende i et konkurranseutsatt marked, sier han.
Undersøkelsen «Norsk Ledelsesbarometer» ble gjennomført høsten 2008 blant i
i overkant av 1000 ledere i organisasjonen Lederne. Lederne organiserer 15000 ledere og teknisk og merkantilt ansatte på ulike nivåer i vel 1200 bedrifter.