138423652_0936b.jpg
Hodejeger Christian Blaauw roper varsku. Gode toppledere blir mangelvare.

Gode toppledere blir mangelvare

Publisert: 23. oktober 2009 kl 10.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

- Det vil bli vanskeligere å få tak i gode toppledere framover, sier hodejeger Christian Blaauw, partner og lederutvelger i Isco Group.

En analyse rekrutteringsselskapet har fått gjennomført av annonserte lederstillinger i de største avisene og næringslivsmagasinene her i landet, viser at antallet annonserte lederjobber er kraftig redusert i løpet av de siste to årene.

- Antallet lederskifter her i landet er sannsynligvis redusert med 50 prosent fra 2007, sier Blaauw. Dette gjelder alle typer lederjobber, ikke bare topplederstillinger.

Tar ikke sjansen

Det er flere årsaker til at antallet lederskifter er redusert, mener Blaauw. Finanskrisen har ført til redusert aktivitet i markedene og bedriftene, og mye tyder på at mange styrer nå velger å sitte på gjerdet framfor å sette i gang planlagte vekstinitiativ. Men det er ikke bare styrene som sitter på gjerdet og venter i disse dager. Mange ledere har også inntatt en avventende holdning.

- For en leder er det et stort valg å skifte jobb, og vi ser at færre ledere enn før er villige til å ta denne risikoen. De beste kandidatene stiller høye krav, og er bare betinget interessert i nye tilbud.

Færre til å overta

Saken fortsetter under annonsen

På toppen av finanskrisen kommer det et generasjonsskifte. Befolkningstall Isco Group har hentet ut fra Statistisk sentralbyrå viser at de lederne som er født i 1947, som i dag er 62 år gamle, tilhører det største årskullet på mange år. De neste fem årene krymper årskullenes størrelse, og dette vil påvirke ledermarkedet.

- Vi ser at mange toppledere ønsker å trappe ned når de runder 60. Noen vil være pensjonister, andre vil bruke kompetansen sin på annet måte, for eksempel i styreverv.

Lederjobbene har tradisjonelt sett vært attraktive varer å selge, men lederutvelgerne registrerer nå at det er færre unge som ønsker seg lederkarriere.

- Vi møter kandidater som ikke er villige til å legge hele livet sitt i ledergjerningen, slik generasjonene før dem har gjort det. Unge ledere vil ha et privatliv. De vil ha tid til å ta omsorgsansvar, dyrke hobbyer og videreutdanning. Ofte er de dessuten i en situasjon der også partneren har lederjobb eller en annen framskutt posisjon. Dermed har de mindre tid å ofre på en lederjobb, sier Christian Blaauw, som tror at mange virksomheter i framtiden blir tvunget til å reorganisere lederrollen.

Les mer om trender i ledermarkedet i ukens Ukeavisen Ledelse (nr. 36).