– Førsteinntrykket stemmer
Små kroppsbevegelser. Mikromuskler som beveger seg i ansiktet. Fargen på klærne. Graden av øyekontakt. Måten han eller hun smiler og snakker på. Du har aldri sett ham eller henne før, men i løpet av et øyeblikk har du likevel gjort deg opp en mening om hvem dette mennesket er.
Førsteinntrykket har utvilsomt betydning, men hvor riktig er det egentlig? Psykologiprofessor Paul Moxnes har testet hvor godt førsteinntrykket treffer, og han forteller at resultatene er forbløffende.
– Førsteinntrykket av andres personlighetstrekk stemmer. Vi har gjort to studier, og begge viser at ukjentes vurdering av deg stemmer, sier Paul Moxnes.
Førsteinntrykket
Det er ledere som har tatt studiet Samspill og ledelse ved Handelshøyskolen BI som har deltatt i Moxnes' to studier. Studiene omfattet henholdsvis 90 og 191 studenter, og gjennomsnittsalderen på deltagerne var 38 år.
Psykologiprofessoren forteller at studentene ble plassert i grupper på rundt ti personer den aller første gangen de kom inn i klassen. De fikk så utdelt et skjema som listet opp 20 egenskaper. For hver av de ni andre deltagerne i gruppen skulle de krysse av for hvor godt de mente egenskapene passet på ham eller henne. Blant egenskapene de skulle ta stilling til, var: Er han pratsom? Er dette en person som er uvennlig mot andre? Er dette et menneske som er lite disiplinert? Blir han lett nervøs? Er han oppfinnsom?
Studentene fikk beskjed om å fylle ut skjemaet bare for folk de ikke hadde møtt før. Og ingen skulle snakke sammen. I etterkant fylte alle ut et skjema hvor de vurderte seg selv.
I studie nummer to gikk forskerne grundigere til verks. De brukte det samme skjemaet for førsteinntrykk, men i den delen som gjaldt egenevaluering, tok alle deltagerne denne gangen en personlighetstest av den typen som ofte brukes ved rekruttering (femfaktormodellen).
– Sterke funn
Stemte de andre studentenes førsteinntrykk overens med studentens vurdering av seg selv? Var det noen sammenheng mellom førsteinntrykk og resultatene fra personlighetstesten? Det var denne typen spørsmål forskeren stilte seg, og nå er analysene ferdige.
– Svaret er ja, og det var sterke funn, sier Paul Moxnes.
Dette er et utdrag. Les hele saken i PDF-format.