For mange feige ledere
«Jeg er lei av feige ledere. Det er så mange av dem. Folk som i all sin smålighet beskytter egne interesser og som aldri står fram når situasjonen kaller på dem. Folk som frykter fiasko mer enn higen etter ære. De som aldri klarer å bestemme seg, de som ikke tør å være hensynsløse og sterke når tiden er rett for det.»
Slik lar Steinar Bjartveit og Kjetil Eikeset Machiavelli komme til orde i boken «Makt og verdighet». Machiavelli virket for mange hundre år siden, men han skriver om mennesket og mellommenneskelige forhold, og i motsetning til mange av motefenomenene i ledelseslitteratur av vår tid er hans provoserende betraktninger om ledelse tidløse.
- Hva med norske ledere av vår tid? Er de feige?
- Ja, mange av dem er feige, sier Steinar Bjartveit, psykolog og foreleser ved Master of Management-programmet ved Handelshøyskolen BI.
- Feige i den forstand at de er kortsiktige, men også i forhold til å virkelig stå for noe, å tåle en trøkk og å stå løpet ut.
- Manglet noe
Steinar Bjartveit har sammen med kollega, filosof og økonom Kjetil Eikeset forfattet boken «Makt og verdighet - perspektiver på ledelse». Boken ble lansert denne uken, og er ulik det meste annet som finnes av moderne ledelseslitteratur. Utgangspunktet er ikke ny forskning. Utgangspunktet er store tenkere som virket i Firenze i renessansen. Folk som Machiavelli, Dante og Lorenzo de` Medici.
- Det startet med at vi begynte å undervise i organisasjon og ledelse og syntes at den moderne ledelseslitteraturen manglet noe. Vi gikk til andre kilder, som psykologisk teori, historie, tyngre samfunnsfaglige verk og skjønnlitteratur, og fant ut at dette hadde vel så mye dybde å gi. Ta en skjønnlitterær bok som «Fluenes herre». Du finner ingen lærebok om gruppedynamikk som er så sterk og dyp som den, sier Bjartveit.
I renessansen hadde de ingen ledelsesmodeller i spreke farger, men Bjartveit har undervist ledere i tematikken i mange år, og forteller at responsen er god. Tråder trekkes fra de gamle tenkerne til moderne ledelsesforskning og praksis, mens lederne selv blir utfordret til refleksjon over noen av de virkelig store spørsmålene her i livet.
Provoserer
- Hvorfor bruker dere Machiavelli når det er skrevet hyllemeter på hyllemeter med moderne ledelseslitteratur om makt?
- Ingen andre har skrevet om makt slik Machiavelli gjorde det. Han sier noe ingen andre tør å si.
Mavhiavelli dundrer løs på ledelsesfilosofier som tar utgangspunkt i at mennesket er godt og at alle vil jobbe sammen mot det felles beste. Ifølge Machiavelli er ikke mennesket bare godt. Det er også ondt. Vi drives av egne ambisjoner og «nedverdigende» smålighet. Han skriver om utakknemligheten. Grådigheten og misunnelsen. Når ledere feiler, er det fordi de ikke forstår mennesket slik det virkelig er, mener renessansetenkeren.
I dagens ledelseslitteratur tier man imidlertid i hjel de mørke aspektene ved mennesket som Machiavelli trekker fram, konstaterer Bjartveit og Eikeset som i boken sin balanserer Machiavelli opp mot Dante, som skriver om verdigheten. Du skal lede, men som menneske skal du også kunne stå for det du gjør.
Dette er et utdrag fra en større artikkel om makt og ledelse i renessansen fra papirutgaven til Ukeavisen Ledelse (nr.30,2008). I artikkelen kan du lese mer om renessanseledernes nettverksbygging, selvoppofrelse og maktbruk, sett i lys av vår egen tid.