1033b16_salvese.jpg
– Bedriftene må tørre å ta steget ut i en ny kommunikasjonsvirkelighet, sier Steinar Svalesen, direktør i rådgivningsselskapet Ignitas.

– E-post er avleggs

Publisert: 11. oktober 2010 kl 09.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

– E-post er like gammeldags for ungdom som telegrafen er for oss, hevder Steinar Svalesen, direktør i rådgivningsselskapet Ignitas.

Tenåringen anno 2010 er nesten alltid logget på et sosialt medium. Samtidig som det gjøres lekser, ruller og går gjerne Facebook eller andre sosiale medier på PC-en. Og når han skal sende beskjeder til vennene sine, knaster han ikke ned en e-post. Han bruker i stedet et sosialt medium. Lurer han på noe, kan han sende et spørsmål ut til hele vennenettverket sitt samtidig, og raskt få svar. Dette er hverdagen til ungdommer som om noen år skal ut i arbeidslivet. Bedriftene befinner seg imidlertid i en ganske annen kommunikasjonsvirkelighet enn det ungdommen er vant til.

8 av 10 uten oppdatert strategi
Våren 2010 gjennomførte Teleplan Consulting, IKT-Norge og Telecom Revy en studie blant 2300 utvalgte, norske virksomheter. 771 bedrifter svarte, og ikke overraskende oppgir så å si alle at de bruker e-post og mobiltelefoni som samhandlings- og kommunikasjonsløsninger.

Imidlertid bruker bare 20 prosent de sosiale mediene Facebook og LinkedIn i samme hensikt. Enda færre bruker Twitter og YouTube.

Når det kommer til e-posten, som ungdommen ifølge Svalesen allerede har avskrevet som avleggs, tror litt over 40 prosent av virksomhetene at e-post vil være den mest brukte elektroniske kommunikasjonsformen mellom mennesker i 2015.

Tall fra en undersøkelse Dataforeningen har gjort blant medlemmer i IKT Norge viser for øvrig at så mange som åtte av ti virksomheter ikke har oppdatert sine rutiner og arbeidsprosesser slik at de omfatter sosiale medier.

Bedre egnet til dialog
– Bedriftene må tørre å ta steget ut i en ny kommunikasjonsvirkelighet. De må prøve og feile, og gjøre seg opp en mening. Hvis de ender opp med å avskrive sosiale medier, tror jeg de får en utfordring i årene som kommer. Dette er et spørsmål om konkurranseevne, sier Steinar Svalesen, som viser til at sosiale medier kan bedre kommunikasjonen internt, men også eksternt.

Saken fortsetter under annonsen

– Sosiale medier snur opp-ned på kommunikasjonen med markedet. Istedenfor å prate til, prater du med markedet. Man skal også huske at innovasjon i fremtiden i større grad vil skje i samarbeid med kundene.

Bedre dialog
Svalesen holdt tidligere i høst et foredrag om det norske markedet for bedriftskommunikasjon og bruk av sosiale medier på et seminar om sosiale medier i regi av Advokatfirmaet Føyen. På spørsmål om hvorfor e-post er i ferd med å bli avleggs, svarer han at det har med kommunikasjonsformen å gjøre.

– Diskusjonsforum i sosiale medier er bedre egnet enn e-post når du ønsker dialog med flere personer samtidig, og det har tenåringene oppdaget, sier Svalesen, som mener bedriftsledere allerede nå må bør merke seg at jobbsøkerne som kommer fra universitetene bruker andre kommunikasjonsformer enn tidligere generasjoner.

Ett av de vanligste motargumentene mot sosiale medier er at det er en tidstyv. I en undersøkelse fra Manpower svarte da også hele seks av ti norske ledere at de mente at sosiale medier var uten nytte for virksomheten.

Som sjef skal man imidlertid være klar over at å stenge for sosiale medier på jobben kan gi utilsiktede virkninger. Ansatte som virkelig ønsker å bruke sosiale medier, kan komme til å ta med seg og bruke sin private telefon og kanskje også en privat PC på jobben.