138371460_kvinn.jpg

Kvinner uten visjoner?

Publisert: 5. februar 2009 kl 12.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.07

Evne til å se muligheter, evne til å meisle ut en strategi på bakgrunn av et bredt syn på forretningsvirksomheten og evne til å inspirere andre. Alt dette er visjonære egenskaper en leder må og bør ha.

Når det kommer til visjoner, scorer imidlertid kvinner lavere enn menn, viser en stor studie fra Insead om lederegnskaper og kjønn som beskrevet i artikkelen «Women and the Vision Thing» i Harvard Business Reviews januarutgave. Studien er en såkalt 360-graders studie. Det vil si at så vel overordnede, og sideordnede som underordnede har vurdert den aktuelle lederen.

Forskerne har funnet tre mulige mulige forklaringer på at kvinnene scorer lavt på visjoner: En forklaring kan være at kvinner gjør like mye som menn for å forme fremtiden, men at de gjør det på andre måter. En leder som gir færre direktiver, inkluderer flere mennesker og deler ros passer kanskje ikke inn i folks mentale bilde av en visjonær leder.

En annen forklaring kan være at kvinner som har bygget sin karriere gjennom å fokusere på detaljer, kan nøle med å bevege seg over fra fakta til antagelser om fremtiden. Forskernes tredje mulige forklaring, er at kvinner ikke vektlegger å bygge opp et omdømme som en visjonær leder. De undervurderer viktigheten av å selge inn visjoner.

Artikkelforfatterne Hermina Ibarra og Otilia Obodaru trekker frem det amerikanske presidentvalget som et eksempel som illustrerer kjønnsforskjellene. Hillary Clinton, som utfordret Obama i kampen for å bli demokratenes presidentkandidat, ble sett på som en handlekraftig politiker med et imponerende, men lite inspirerende, grep om politiske detaljer. Barack Obama ble på sin side sett på som en karismatisk, visjonær leder som ikke stod for detaljer, men fremtidshåp.

De gode nyhetene er ifølge artikkelforfatterne at lederskap kan læres, herunder evnen til å være visjonær.

Saken fortsetter under annonsen