138388845_dsc_1.jpg

Forlot finans, satset på reiselyst

Publisert: 19. januar 2009 kl 10.17
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

De hadde diskutert Mette Grimsgaards idé om å åpne reiseeffektbutikk i to år da aksjemegler Charlotte Bjørn Gamst fikk det endelige tilbudet fra sin daværende kunde, aksjeforvalter Mette Grimsgaard:

- Jeg har bestemt meg, jeg starter opp og vil gjerne ha deg med, sa Grimsgaard.

Hun hadde båret på gründerdrømmen i mange år. En drøm om en butikk hvor alt av hendige reiseeffekter var samlet på ett sted. Slik at man slapp å løpe til apoteket, parfymeriet, sportsbutikken, veskebutikken og jernvarehandelen for å få tak ting som et lite førstehjelpssett, små flasker med sjampo, en lett lakenpose, mageveske til passet og en liten lommelykt. Charlotte Bjørn Gamst tente på ideen med én gang. Hun hadde imidlertid et nyfødt barn, god jobb, god karriere, hus, hytte, lån og andre faste utgifter. Da tilbudet fra Grimsgaard til slutt kom, var datteren blitt to år.

- Jeg har et ansvar overfor familien, og måtte overveie også den økonomiske delen av dette før jeg sa ja, sier Gamst. At mannen hadde en trygg jobb ble avgjørende.

Alt-mulig-damer

Vi treffer Handysize-gründerne på Byporten før åpningstid. De begynner straks å fikse ting i den lille butikken. Raske fingre rydder i hyller, de snakker vareplassering, vasker disken og diskuterer en ny vegg som skal opp. Det er tre år siden de åpnet denne butikken, som var den aller første. Det er sjelden de jobber her nå, selv om de er involvert i det meste i Handysize. De kjøper inn, forhandler kontrakter, jobber med regnskap og administrasjon, legger strategier, utvikler, ansetter, leder ansatte og jobber på lager og i butikk ved behov. For å nevne noe.

- Det var litt sjokkerende å oppdage hvilket volum av oppgaver som må til for å drive butikk på en god måte, utbryter Gamst.

Saken fortsetter under annonsen

- Hvorfor si opp godt betalt jobber innen finans for å åpne butikk?

- Man jobber med mye spennende i finans, men det handler mye om tall og analyse, i ett profesjonelt, dress- og draktkledd, ganske «satt» miljø. Jeg tenkte at det fantes andre spennende ting jeg kunne gjøre og bli flink til, og så fram til å få bruke flere sider av meg selv og å få være mer kreativ, sier Grimsgaard.

- Vi ville prøve noe nytt. Klare noe selv, sier Gamst.

De var, og er, vant til å jobbe mye, de er entusiastiske og analytiske, og har sterke personligheter. De sier de utfyller og respekterer hverandre, og opplever at det er godt å være to om all jobbing, utvikling og utfordringer.

- Når en har en dårlig dag, er den andre der og drar deg opp igjen. Jeg hadde aldri klart dette alene, sier Grimsgaard.

Kapital i tolvte time

Trekvart år brukte de på å analysere markedet før oppstart. De fant et umodent, mulighetenes marked, hvor folk tenkte på kofferter når de ble spurt om reiseeffekter. På tre år har de etablert fire butikker, pluss nettbutikk. Den femte butikken åpner på Sola flyplass den 15. desember.

Saken fortsetter under annonsen

Åpningen av den første butikken hang imidlertid i en tynn tråd. De hadde fått tilbud om førsteklasses lokaler, på Byporten i Oslo, men manglet kapital.

- Vi jobbet som svarte for å skaffe de pengene, sier Grimsgaard, og husker den vonde følelsen i magen. Mange investorer og banker var positive, men syntes risikoen var for høy. Til slutt fikk de imidlertid napp. Fordi konseptet var unikt, men mest fordi investoren trodde på dem som personer. Den finansfaglige, analytiske bakgrunnen deres var viktig, men like viktig var det at de viste vilje til å jobbe hardt.

Dyr leksjon i butikkplassering

Den første butikken gikk godt, men etableringen av butikk nummer to ble en dyr leksjon i butikkplassering. Butikken lå på et stort kjøpesenter i Tønsberg, en by med mye båt- og hyttefolk. Den nye, ukjente butikken lå imidlertid bortenfor «hovedgaten» i senteret og den plasseringsfeilen kostet rundt en million kroner.

- Det var mye penger for oss, og vi brukte mye energi på den feilen. Fordelen var at vi lærte mye på et tidlig tidspunkt. Det hadde vært verre å gjøre den feilen på et større prosjekt senere, sier Grimsgaard.

Og det var ikke så rart at feilen kom akkurat der den gjorde, konkluderer hun. Markedsanalyser, økonomi- og kontrollsystemer kunne de mye om. Praktisk butikkdrift hadde de aldri vært borti. De er imidlertid ydmyke overfor alt de ikke kan, og spør folk rundt seg, herunder styremedlemmene, til råds. Særlig når det gjelder butikkdrift og organisasjonsbygging.

Flere overraskelser

Saken fortsetter under annonsen

Overgangen fra finansbransjen til handelsbransjen har bydd på flere overraskelser. Finansdamene var eksempelvis vant til at det fantes faglitteratur om alt, for nå å oppdage at det er vanskelig å finne bøker om vareplassering og butikkdesign. Alternativet er gjerne konsulenter med totalpakker til en altfor høy pris. De har også erfart at spriket mellom profesjonelle og uprofesjonelle aktører i bransjen er stort.

- Noen leverandører er knallgode og proffe, men handelsbransjen er ikke så utviklet som finans, og det vi til stadighet lurer på, er: Hvor er systemene?

Charlotte Gamst slår ut med armene.

- Det er varer som ikke kommer når de skal, og enkelte kan ikke skaffe varer på lang tid. Noen ringer ikke tilbake selv om de har sagt det, og når én dumper innom med varer, da mangler kanskje pakkseddelen. Oppfølgingen av slike saker tar mye tid.

Gründerne har også erfart at vekst medfører nye krav til organisasjon og ledelse. For plutselig var ikke Grimsgaard og Gamst «bare» gründere og kremmere lenger. De var også ledere for bortimot tredve deltids- og heltidsmedarbeidere.

- Det har vært en tøff utfordring, synes jeg, både faglig og personlig. Det er mange aspekter ved å skulle lede andre. Ikke minst må man tenke på hvordan man fremstår overfor andre, sier daglig leder Grimsgaard, som har som mål å bli en bedre leder.

Utfordrende lederskap

Saken fortsetter under annonsen

De jobber ikke så tett på de ansatte lenger, og ser behovet for flere rutiner. Som ledere skal de imidlertid også være lydhøre og bidra til at medarbeidere trives og er motiverte. De ansatte skal på sin side ha respekt for butikkonseptet, jobben som skal gjøres og lederne.

- Vi må prøve å finne det rommet hvor alt dette fungerer. Ledelse er en kontinuerlig jobb jeg er like ydmyk overfor som andre prosesser. Bommer vi her, blir det ikke gode butikker, sier Grimsgaard.

De har flinke, engasjerte ansatte som vil og kan, men skuffelsen over holdningene enkelte kan ha til jobben sin, har vært stor.

- Jeg har møtt andre som driver butikk som ikke orker mer på grunn av ansatte som ikke er engasjert i jobben sin. Sånt krever mye energi, og som leder får en hele spekteret av personligheter å forholde seg til, fra A til Å. Selv om du på intervjuene bare ser spekteret fra H til M. Det er vanskelig å oppdage ytterpunktene, og referansene sier som regel heller ingenting om dem.

Grimsgaard mener at jobben har forandret dem.

-Vi er uformelle, men vi kommer begge fra finansbransjen og har jobbet med menn hele livet. Det gjør noe med deg. Vi er begge veldig rett fram, og er vant til at man ikke må forklare alt. I et mannsdominert finansmiljø er det lite intriger og sutring. Her er det 80 prosent jenter og mange unge mennesker, og de forstår oss ikke hvis vi bare snakker som «Mette og Charlotte fra finans». Vi må bli flinkere til å kommunisere på et annet plan, sier Grimsgaard.

- Hvor flinke er dere til å delegere?

Saken fortsetter under annonsen

- Først delegerte vi for mye, men oppdaget at folk ikke tenkte nok på helheten, blant annet når det gjaldt kostnader og konsept. Så det gikk ikke. Vi må ha flere retningslinjer, og de må følges opp. Men vi har delegert helt konkrete oppgaver, eksempelvis på regnskap, sier Gamst.

Krevende fase

De ser muligheter de kribler etter å utforske, men er samtidig i en fase der Handysize vokser uten at de har penger til å betale andre for å få løst alle nye oppgaver. Nye butikker etablerer de selv, og nå er det snart butikkåpning på Sola. Gründerne jobber for tiden det remmer og tøy kan holde, og ønsker at døgnet hadde mer enn 24 timer. Etter to år med overskudd vet de imidlertid at tallene i år blir dårligere, på grunn av kostnader til nettopp nye butikker. Mette Grimsgaard smiler stort likevel:

- Det er kommet mange muligheter som vi ikke hadde forutsett, og det gjør dette vanvittig spennende. Vi, lille Handysize, samarbeider med store, profesjonelle aktører og det er kjempegøy. Vi får hele veien positiv respons, og hvis du skal et sted, kan du ikke bare lene deg tilbake og slappe av. Da går toget. Vi satser alt, og vi jobber så hardt vi kan.

En annen livsstil

Spennende og engasjerende, men mindre fritid og dårligere privatøkonomi. Dyre klær, restaurantmiddager og hotellovernattinger er sjeldent i gründerlivet.

- I finans var vi så ofte ute at vi nesten ble lei av alle de fine middagene. Nå er gleden over å få spise en god middag enorm, sier Gamst.

Det tyngste er at de ikke rekker alt de gjerne vil gjøre. Alle de positive tilbakemeldinger og all den positive oppmerksomheten de får fra kunder, samarbeidspartnere og andre, gir imidlertid energi til å stå på videre. Og den friheten de nå har, den vil de ikke gi slipp på.

Charlotte Bjørn Gamst tenker seg om i noen korte sekunder:

- Jeg ser ikke for meg at jeg skal inn i finansdressen min igjen, eller inn i en vanlig ni til fire jobb.

Grimsgaard er rask med sitt samtykke:

- Nei, det blir for A4.