arbeidsledig_ma.jpg
Veckans Affärer mener at virksomheter kan hjelpe ungdom som risikerer å falle utenfor på arbeidsmarkedet gjennom å tilby praksisplasser.

Samfunnsansvar i praksis

Publisert: 22. september 2011 kl 09.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det svenske magasinet Veckans Affärer har laget en liste over de ti viktigste sosiale problemene hvor de mener at arbeidsgivere kan utgjøre en forskjell:

1. Reduser arbeidsløsheten blant unge
I Sverige er ungdomsledigheten langt høyere enn i Norge. Et problem som er mye diskutert her hjemme, er imidlertid ungdom som ikke fullfører videregående skole. Veckans Affärer mener at virksomheter kan hjelpe ungdom som risikerer å falle utenfor på arbeidsmarkedet gjennom å tilby praksisplasser, og viser til at dette samtidig er en måte å finne nye talenter på.

2. Slutt å diskriminere innvandrere på arbeidsmarkedet
Fremmedklingende navn trenger ikke være noen hindring. Se etter muligheter for den enkelte.

3. Sats på verdibasert ledelse
Det som skiller bedrifter fra hverandre, er ofte om de lever i tråd med virksomhetens verdier eller ikke, mener Veckans Affärer. Merkevarebygging er her bare en side av saken. Hvordan ansatte og ledere opptrer i hverdagen er viktigere.

4. Motvirk korrupsjon
Etabler systemer for å motvirke korrupsjon, herunder kanaler for varslere.

5. Lønnen må være til å leve av
Er lønnen lavere enn levekostnadene i det respektive landet, tvinges voksne og barn til å ta flere jobber og jobbe lengre dager for å overleve. Denne problemstillingen er mest aktuell hos underleverandører i lavkostland, men problemstillingen påvirkes i høyeste grad av krav og holdninger hos vestlige kunder.

6. Bekjemp fattigdom
Det er sjelden mangel på entreprenørskap som er problemet i fattige land. Noe av det de mangler, er imidlertid kapital. Gjennom å bidra til at folk selv kan forbedre sin situasjon kan man oppnå mer enn om man bare gir en pengegave.

Saken fortsetter under annonsen

7. Flere kvinner i mellomlederstilinger
Flere kvinner i mellomlederstillinger kan bidra til å få flere kvinner opp i topplederstillinger.

8. Skap balanse mellom familieliv og jobb
Selskaper som tilrettelegger for at medarbeidere klarer å balansere jobb og familielivet får mer fornøyde medarbeidere.

9. Slutt å diskriminere eldre på arbeidsmarkedet
Se ikke bare på alder, verdsett ekspertisen og erfaringene til eldre arbeidstagere. Å tilby fleksibel arbeidstid er et av grepene som kan tas for å beholde folk lengre.

10. Gi alle barn muligheter til skolegang
Barnearbeid preger arbeidsmarkedet i andre deler av verden. All den tid barnets lønn kan være et viktig bidrag til familiens økonomi, er det ofte ikke så enkelt at man bare forbyr barnearbeid. Det må jobbes på bredere front, for eksempel med foreldres holdning til skolegang.