Store sprik i mobbetall
Hvis du går rett på sak og spør folk om de er blitt utsatt for mobbing, er det svært få arbeidstakere i Norge som svarer bekreftende. Bare 0,6 prosent sier at de blir utsatt for mobbing ukentlig. 4,6 prosent forteller at de en sjelden gang eller oftere utsettes for mobbing. Skifter du metode, får du imidlertid et helt annet svar.
Gi folk en liste med mobbehandlinger som er definert av eksperter på mobbing, be folk om å krysse av for hvilke handlinger de er blitt utsatt for og andelen som er blitt utsatt for en handling eller mer ukentlig, stiger til 14,3 prosent.
- Forekomsten av mobbing varierer med bortimot 10 prosentpoeng, avhengig av metode, sier Morten Birkeland Nielsen, forsker ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen.
Nielsen har skrevet doktorgrad om ulike måter å kartlegge mobbing på. Rundt ti ulike metoder blir brukt, og den store variasjonen metodene imellom gjør det vanskelig å sammenligne tall fra ulike undersøkelser. Mer alvorlig mener forskeren det er at variasjonen reiser en rekke etiske spørsmål:
- Hvis arbeidsgiver vet at én metode vil resultere i langt lavere forekomst av mobbing en annen, kan han være tilbøyelig til å ville velge den første. I motsatt fall kan det også finnes situasjoner hvor man ønsker å bruke metoden som gir den høyeste forekomsten.
Dette er kun et utdrag av en artikkel du kan lese i Ukeavisen Ledelse nummer 28. Kjøp avisen i pdf og les mer om hvordan mobbing kan kartlegges.