Hydro Aluminium Høyanger Verk ble hedret med «Kompetanseprisen 2011» under Kompetansedagene til HR Norge onsdag denne uken.

Hydro i Høyanger fikk «Kompetanseprisen 2011»

Publisert: 12. mai 2011 kl 08.56
Oppdatert: 12. mai 2011 kl 08.52

HR Norge har tildelt Hydro Aluminium Høyanger Verk «Kompetanseprisen 2011». Bedriften får prisen fordi de har jobbet helhetlig og systematisk med kompetanse og måling/dokumentasjon av effekter av kompetansetiltak. I juryens begrunnelse heter det at Høyanger Verk har etablert og gjennomført svært gode og målrettede kompetanseutviklingstiltak. Bedriften får også ros for at ulike forbedringstiltak sees i sammenheng og bygger oppunder hverandre.

«Hydro kan dokumentere god kobling mellom strategi og kompetanse, samt gode resultater på en rekke måleparametre», skriver HR Norges jury i sin begrunnelse for prisutdelingen.

Fra minus til pluss

Både operatører og funksjonærer har vært involvert i tiltakene ved Hydro i Høyanger, og nå for hver enkelt stilling finnes det nå eksempelvis kompetansebeskrivelser, krav til stillingen, kompetansestatus, gap og tilhørende opplæringsplaner.

– Vi fikk oss en på trynet under finanskrisen, og tapte veldig mye penger. Skulle vi ha en fremtid, var vi nødt til å gjøre noe, sa fabrikksjef Egil Fredriksen ved Hydro Aluminium Høyanger Verk etter å ha mottatt prisen.

Han konstaterer overfor Ukeavisen Ledelse at bedriftens fremtid ser betydelig lysere ut nå.

– I første kvartal i år gikk vi med 33 millioner kroner i pluss.

Saken fortsetter under annonsen

For øvrig har Hydro kommet fram til at produksjonskostnadene er redusert med 260 amerikanske dollar per tonn produsert aluminium siden 2008. Dette tilsvarer 85 millioner kroner spart per år.

Overskuddet var i 2010 på 53 millioner kroner.

Konkret og praktisk

Finanskrisen er over, og det har selvfølgelig har sitt å si for resultatet. Hydro i Høyanger har imidlertid i løpet av de siste årene fått både nytt produksjonssystem og nytt kompetansesystem, og fabrikksjefen mener at begge deler har hatt betydning bedriftens forbedrede resultater. De har også satset tungt på sikkerhet og kvalitet, og ser også her resultater. Antallet klager og reklamasjoner fra krevende tyske kunder er betydelig redusert, og i første kvartal 2011 hadde bedriften ingen personskader med fravær.

Underveis i prosessen har de ifølge fabrikksjefen vært opptatt av at kompetanseprogrammet ikke «bare» skulle være noe som fagfolk som jobbet med menneskelige ressurser (HR) hadde et forhold til. Dette skulle være et program som involverte både funksjonærer og operatører.

– Vi har noen prinsipper vi jobber etter i Hydro, men vi måtte finne ut hva dette konkret betydde for oss i Høyanger i praksis, sier Fredriksen.

I praksis har det blant annet betydd at bedriften har styrket kompetansen til egne ansatte. De har kartlagt kunnskap som tidligere kun satt i hodene på folk, såkalt taus kunnskap, og de har tatt i bruk selvtesting. Selvtesting er kompetansetester hvor de ansatte selv kan gå inn å teste sin egen kunnskap om arbeidsoppgaver via e-læring. Dette kan de gjøre så mange ganger de vil, og i elektrolyseavdelingen har 45 operatører de siste fire månedene selv foretatt rundt 1500 selvtester.

Saken fortsetter under annonsen