SMB Norge klager regjeringens forbud mot innleie av arbeidskraft inn for ESA
For en snau måned siden strammet Støre-regjeringen inn bedriftenes generelle adgang til innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak – blant annet med forbud mot innleie fra foretak til arbeid på byggeplasser i både Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke.
Forbudet gjelder siden 1. april, og det var ikke snakk om en aprilsnarr.
Innstrammingen har falt flere arbeidsgiverforeninger tungt for brystet. Blant dem SMB Norge, interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, tidligere Bedriftsforbundet.
Klagen behandles
17. april sendte organisasjonen en klage til EFTAs overvåkningsorgan i Brussel – mot den norske regjeringen. Saken gjelder altså både regjeringens forbud mot ovennevnte innleie og opphevelsen av den generelle muligheten til å leie inn arbeidstakere til midlertidig arbeid.
SMB Norge mener at dette strider både mot EØS-avtalen, EUs vikarbyrådirektiv og organisasjonsfriheten etter Den europeiske menneskerettighetskommisjonen (EMK).
Organisasjonen poengterer videre at den norske regjeringen med den generelle innstrammingen tvinger bedrifter og ansatte til å inngå tariffavtaler med store fagorganisasjoner – som LO-forbund.
19. april fikk SMBs advokat Nicolay Skarning i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig beskjed om at ESA formelt har godkjent klagen, og at den kommer til å behandle den.
Tvinges til å organisere seg?
SMB Norge anfører særlig dette:
- Det absolutte forbudet mot innleie i bygge- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold rammer hardt fordi det er «unødvendig omfattende og inngripende, og omfatter til og med innleie av sykevikarer», heter det i klagen til ESA. Forbudet rammer også bedriftenes evne til å løse sine oppgaver.
- Den generelle innstrammingen i adgangen til innleie av arbeidskraft går særlig hardt utover SMBs medlemsbedrifter fordi de «som hovedregel ikke har tariffavtale med en stor og landsdekkende fagorganisasjon, som LO. Det er nettopp det som er blitt kravet for å kunne leie inn arbeidstakere fra bemanningsforetak, skriver Nicolay Skarning i klagen.
SMB Norges medlemsbedrifter i distriktene har vansker med å få rekruttert kompetent personell, særlig ved midlertidig behov, og er derfor helt avhengig av bemanningsforetak, anfører advokaten.
«Disse kan nå bli nødt til å be sine ansatte melde seg inn i et LO-forbund for å få lov til å leie inn arbeidskraft – noe som må ansees til å være i strid med organisasjonsfriheten i Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 11/EU-Charteret artikkel 12», skriver han videre.
– Diskriminering av små fagforeninger
«De ansatte tvinges til å organisere seg, og bare i store forbund som LO-forbundene, for at bedriften skal få kunne eie inn ansatte og drive hensiktsmessig. Dette har vært et uttalt formål med regjeringens innstramming, ifølge lovproposisjonen», mener SMB Norge og Nicolay Skarning.
– Vi mener at de norske innleiereglene bryter med EØS-avtalen på i alle fall et par punkter: Totalforbudet i byggebransjen på Østlandet og organisasjonsfriheten ved at det kreves tariffavtale med store fagforeninger, som LO-forbund, for å få lov til å leie inn ut over i landet. Dette er også en diskriminering av små fagforeninger, understreker Skarning overfor Dagens Perspektiv.
– Går altfor langt
I en kronikk i Dagens Perspektiv i dag utdyper Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge, hva han synes om regjeringens framgangsmåte.
«Vi mener det er å gå altfor langt. Regjeringens innleieforbud bryter med EØS-avtalen. Det ser også ut til å være basert på synsing og til å være et skudd fra hofta», skriver han.
SMB-direktøren mener at konsekvensen av dette er at mange av landets små og mellomstore bedrifter vil få større vanskeligheter med å overholde sine forpliktelser.
For bedrifter uten egen HR- og/eller personalavdeling vil lovendringen gjøre det særlig vanskelig for næringslivet i distriktene å skaffe seg den arbeidskraften de trenger for å få utført oppdragene.
«Vi kan ikke akseptere at seriøse små og mellomstore bedrifter skal ofres med bakgrunn i regjeringens synsing. Derfor har vi klaget innleieforbudet inn for ESA», skriver Skarning.
- Redaksjonell anmerkning: ESA har også opprettet en sak på eget initiativ, for å se på Norges innstramming av innleiereglene. Med SMB har nå fire organisasjoner klaget Norge inn for EFTAs klageorgan.
Fakta om SMB
- SMB Norge er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for små og mellomstore bedrifter i Norge.
- Ble etablert i 1992.
- SMB har i dag rundt 5.500 medlemsbedrifter over hele landet, organisert i regionforeninger fra nørd til sør.
- SMBs bedrifter spenner over de fleste bransjer, som innen bygg og anlegg, industri og faglig-teknisk tjenesteyting.