Norsk selskap bidrar til global helseinnovasjon
Det norske ikt-selskapet Induct Software befester sin posisjon som en ledende aktør innen helseinnovasjon. Nå er det norske selskapet også i ferd med å slå i gjennom globalt. I slutten av august presenterte Induct sin nyeste nettbaserte softwareplattform og en ny partnerskapsavtale med det amerikanske helsekonsortiet Cimit - en stor aktør globalt og spesielt på det amerikanske markedet (se tekstboks). Plattformen ved navn CoLab gjør det raskt og mer effektivt for de helseinstitusjonene som er med å dele de gode innovasjonsideene. Gevinsten er mer innovasjon og kostnadsbesparelser for alle de involverte.
– Vi ser at det er et stort behov for at helsepersonell skal kunne identifisere de problemene som finnes på helseinstitusjonene og få med seg industrielle aktører som kanskje kan bidra til å løse disse utfordringene, sier viseadministrerende direktør i Cimit John M. Collins i forbindelse med presentasjonen av partnerskapsavtalen i Oslo. Collins leder helsekonsortiet Cimit fra Boston i USA. For det er ikke bare i Norge at det er utfordrende å drive innovasjon i helsesektoren (se figur 1 og 2).
Det er norske Induct Software som har laget IT-plattformen som medlemsbedriftene i Cimit bruker for å dele ideer og utveksle erfaringer.
– Vi har laget denne plattformen i samarbeid med Cimit. De har gitt oss forslag og innspill til hva vi bør lage, forteller styreformann Alf Martin Johansen. Dette samarbeidet resulterte i plattformen CoLab.
Tjener på lisensavtale
– Induct Software har fulle rettigheter til CoLab, mens Cimit eier merkevaren forteller han. Johansen opplyser videre at Induct Software har inngått en lisensavtale for bruk av plattformen. Det Boston-baserte Cimitkonsortiet består av et nettverk av sykehus og universiteter som hver betaler en lisens for å benytte plattformen, men Johansen ønsker ikke å kommentere størrelsen på denne avtalen.
– Vi ønsker ikke å gå ut med noen tall fordi forretningsmodellen er veldig sensitiv, sier han. Likevel er det liten tvil om at dette er en stor og viktig avtale for Induct Software. Selve plattformen er basert på en nettskyteknologi som gjør at alle medlemmene har tilgang til og kan dele samme informasjon uavhengig av hvor de befinner seg geografisk. Induct Softwares administrerende direktør David M. Burns er overbevist om at selskapet han leder kan nå store høyder. Børsnotering innen få år er en av ambisjonene (se tekstboks).
Oslo la grunnlaget
Styreformann Alf Martin Johnsen understreker at mye av grunnen til at de nå har undertegnet partnerskapsavtalen med Cimit er fordi de allerede har samarbeidet om å lage helseinnovasjonsløsninger med Oslo Universitetssykehus (OUS) i tre år (se Mandag Morgen nr. 33, 2010).
– Vår plattform har gjort det enklere og raskere å dele innovasjon og andre ideer blant helsepersonell på OUS. Alle som ønsker det kan være med på å dele ideene sine, sier han. I og med at helsevesenet står foran ekstremt store utfordringer, og OUS er midt oppe i en krevende fusjonsprosess kan det være mye å hente, også i økonomiske besparelser på å dele og samarbeide om problemer som oppstår i forbindelse med arbeidsprosesser. Det er et slikt verktøy som Induct Software leverer i form av en nettsky der alle de sykehusansatte kan delta og komme frem til felles løsninger. Her er det viktig å presisere at det er deling av smarte løsninger og arbeidsmetoder innen helsevesenet som plattformen til Induct Software muliggjør. Det er ikke snakk om å lage nye produkter eller patenter. Det er innovasjonsselskapet Inven2, eid av OUS og Universitetet i Oslo, som har ansvaret for kommersialisering og patentering av ideer dersom det blir aktuelt.
Christoffer Ellingsen, seniorrådgiver innovasjon på OUS mener at Induct Software har gitt sykehuset et godt verktøy for innovasjon. Han påpeker at innovasjon også kan bidra til kostnadsbesparelser.
– Innovasjon skaper jo verdier ved at kostnadene kan bli redusert fordi kunnskapen blir delt. Plattformen er et bra redskap for at våre 22.000 ansatte skal kunne formidle sine gode ideer til hverandre, sier han. Ellingsen opplyser at OUS har samarbeidet med Induct Software siden 2009.
– Induct Software hadde dette prosjektet, også har vi hjulpet dem til å tilpasse plattformen til helsesektoren, sier han. Og plattformen som OUS bruker er gjenstand for kontinuerlige oppdateringer og revisjoner.
– Neste revisjon er i ferd med å gjøres nå, opplyser Ellingsen. For helsesektoren er det avgjørende å sikre at all helseinformasjon håndteres forsvarlig.
Forsvarlig sikret
– Utfordringen i et sykehusmiljø er de sterke brannmurene som skal sikre at pasientsikker informasjon ikke kommer på avveie. Det kan gjøre plattformen litt treg til tider, men det er i ferd med å bedres nå, fastslår han. Både Ellingsen, Induct Software og Cimit legger vekt på at informasjonen som deles i nettskyen ikke skal omfatte sensitiv pasientinformasjon.
– Vi er komfortable med at nettskyen ikke berører pasientdata, sier Alf Martin Johansen. Sikkerhetsløsninger for nettskyen vektlegges like fullt, og det er mulig for en brukergruppe innenfor skyen å holde informasjon privat dersom det er hensiktsmessig i en utviklings eller forskningsprosess. OUS har likevel et mål om at innovasjonsideer deles åpent, ifølge Ellingsen.
I tillegg er sykehuset opptatt av å promotere forskning.
– Vi har veldig mye fokus på forskere og vil legge til rette for mer brukerdrevet innovasjon også her, påpeker Ellingsen. Han mener at Induct Software med opprettelsen av CoLab-plattformen blir mer som en systemleverandør innen helseinnovasjon slik at flest mulig av brukerne kan komme i dialog via nettskyen.
– Sånn sett er det enklere å få til en slik løsning i USA og spesielt Boston der det er et sterkt helsemiljø på plass, kommenterer Ellingsen. Samtidig peker han på manglende investeringer innenfor innovasjon i OUS.
– Vi ser at viktigheten av å drive med innovasjon i helsevesenet blir mer og mer forankret hos sykehusledelsen, men det går fortsatt sent, sier Ellingsen.
På sikt er planen at flere skandinaviske sykehus og helsemiljøer skal dele sine innovasjonsideer med OUS, og dette er mulig med Induct Softwares plattform.
– Prosessen videre er at vi skal kunne utveksle gode prosjekter og prosesser på tvers av ulike sykehusmiljøer både i inn og utland og at innovasjonen skal bli mer transparent, sier han.
Christoffer Ellingsen forteller at innovasjonsavdelingen der han jobber har opplevd stor interesse fra andre helemiljøer i Norge.
– Representanter for St. Olavs hospital i Trondheim har vært på besøk og vi skal i møte med Helse Vest. Dessuten jobber vi med en plan for Helse Sør-Øst der vi ser på om det kan gjøres noe felles på innovasjon i hele dette helseområdet forteller Ellingsen.
Får oppmerksomhet
Induct Software har også fanget oppmerksomhet til Nærings- og handelsdepartementet (NHD). Departementet er opptatt av helseinnovasjon og statssekretær Jeanette Moen var på plass da partnerskapsavtalen mellom Cimit og Induct ble presentert.
– Jeg blir oppmuntret av å se denne partnerskapsavtalen bli inngått. Det er et viktig økonomisk partnerskap mellom et norsk selskap og konsortiet i USA, sier statssekretæren. Hun vektlegger samtidig viktigheten av å satse på global helseinnovasjon.
– Helseinnovasjon er et viktig verdiskapningsområde for fremtiden. Jeg ser mye bra vekstpotensial her, sier Moen til Mandag Morgen.
– Cimit er et stort og viktig amerikansk helsecluster. Jeg vil tro at denne avtalen vil kunne gi gode muligheter for markedsføring og profilering av Induct Softwares løsninger. Denne typen samarbeidsavtaler er i tråd med departementets mål om økt internasjonalisering.
Induct Software har fått god drahjelp og økonomisk støtte av Innovasjon Norge.
– Vi har jobbet sammen med Induct Software siden 2009 og vi har fortsatt en rekke aktiviteter i gang sammen med selskapet. Dette er et selskap som absolutt er i vekst forteller Hilde Hukkelberg, avdelingsleder for Innovasjon Norges London-kontor. Hun opplyser at selskapet har fått 1,4 millioner kroner i etableringsstipend i tilegg til en offentlig forsknings og innovasjonskontrakt (OFU) på 3 millioner kroner. Slike offentlige forsknings- og utviklingskontrakter er ment å skape et forpliktende og målrettet samarbeid mellom norske innovative leverandørbedrifter og norske offentlige virksomheter, i dette tilfelle OUS.