Derfor lærer du mer av å mislykkes, ifølge svensk studie
LEST OM LEDELSE. Jonas Dahl og professor Andreas Werr, begge fra Handelshögskolan i Stockholm, har undersøkt hvordan det å mislykkes kan påvirke innovasjonskraften, skriver det svenske bladet Chef.
Framgang kan gi ny energi, men organisasjoner bør i tillegg søke å lære av sine feil.
Negative erfaringer i mange tilfeller en større kilde til læring og utvikling, mener Dahl og Werr.
De argumenterer med at det å gjøre feil gir oss ofte mer informasjon. Vi skjønner at i vi må jobbe mer med forståelsen av det som skjer.
Ved fremgang er derimot ting i stor grad blitt slik vi hadde tenkt; uten at vi kanskje har fått med oss akkurat hvordan det skjedde.
Hvis man bare konsentrerer seg om framgang, kan det lede til stagnasjon, sier Dahl til Chef.
Her er tre av deres tips for lære av det som mislykkes:
- Skap arenaer. Gjør det lettere for medarbeidere å dele erfaringer, særlig de negative. Strukturer og gjør kommunikasjonen til en naturlig del av arbeidet.
- Avdramatisere. Å dele det som har gått galt kan oppfattes som en risiko. Det er behov for at du som er leder går foran og skaper tillitsfulle sammenhenger der folk tør å åpne seg.
- Fokus på læring. Vær klar på at det ikke handler om å grave seg ned i negativitet, men om å lære og utvikles for fremtiden.
Kan man risikere at det negative tar over og at bedriften trekkes ned i en giftig spiral der det å mislykkes løftes fram og premieres?, spør Chef.
Werr svarer at han har vanskelig for å se dette. Han mener at det største problemet i organisasjoner i dag er at snakkes for lite om feilene som gjøres.
Han mener det handler om å ramme inn diskusjoner om læring der det er like viktig å kommunisere avvik som de mer positive erfaringene.
Dette er noe annet enn å grave seg ned i negativitet.
Hensikten er å komme sterkere tilbake.