kronprinsesspar.jpg

Kostymeball på Det Knugliga Slott

Publisert: 25. juni 2010 kl 08.45
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Sjelden har vi sett et så svulstig karneval som det i Stockholm noen fargerike junidager. Kongelige hannkjønn spradet som maritimt utkledde påfugler, mens damene boltret seg i tyll, sjokkrosa kreasjoner og diademer. Ikke mindre enn 2300 journalister fulgte begivenheten, som overgikk eventyret om Keiserens nye klær. Forskjellen var at her hadde de høytstående klær på seg, selv de i overført betydning var lette å kle av.

Hva er det som gjør at vi lar oss blende av slik promp og prakt? – Vi har ikke Hollywood, vi har kongelige, sier TV-reporter Atle Bjurstrøm i NRK. Dette er vårt Hollywood-surrogat, er hans budskap. Kanskje det, men trenger vi det? Hva om medieverdenen kunne dempe seg litt, og ikke sende 16-timers bryllupsreportasje non-stop? Noen må alltid gå foran når galskapen brer seg i verden. Spesielt fordi galskapen ikke gir seg. Gi man folk det man tror folk vil ha, så sluker de det rått. Og vil ha mer.

Det fins også ikke-kongelige som prøver å kopiere de royale kostymeballene, og bruker anslagsvis 20 millioner på et bryllup under fjerne himmelstrøk. Slike bryllup er de nyrikes privilegium, hvor de kan bruse med fjøra og vise at de har lykkes på Børsen. Enn så lenge, som det heter på svensk. For nedturen kommer kanskje her i landet også, selv om vi har vondt for å tro det. Og ikke minst når nedturen kommer, smaker det med påfuglfigurer og vakre damer som får oss til å glemme den tøffe hverdagen. Hvis den kommer i Norge.

Og bakom surrer kommunikasjonsrådgiverne. Taler, som skal røre grasrota og virke autentiske, skrives – kanskje av taleren, om ikke annet så iallfall delvis. Tåren i øyekroken er trolig ekte, for innenfor alt gull og glitter er de mennesker, påfuglene også. Selvfølgelig er de det. Det er symbolverdien deres som gjør at vi tror de er litt annerledes. Tror de kanskje det selv, også? At de er annerledes. Hvem vet?

Om femti år vil forhåpentlig folk flest smile av royalismen som herjet tidlig på 2000-tallet. Da er kostymene pakket ned, og dagligvarekjedene har overtatt de kongelige palassene. Etterkommerne av dagens kongelige har trukket seg stille tilbake til de eiendommene de fikk beholde i inn- og utland.

Påfuglene er ribbet. I en og annen krok ligger det en fjær eller to, men ingen savner de fargerike fuglene...

Saken fortsetter under annonsen