Bakgrunnsjekk av styrekandidater
Styrets utnevnelseskomité har anbefalt en ny direktør og har forsøkt å utvide kandidatgruppen ved å søke utenfor det vanlige nettverket av administrerende direktører, andre direktører og venner. Ved hjelp av et søkefirma, som har fått oversendt en CV og resultatene av en overfladisk referansesjekk, har komitéen funnet en sterk kandidat som er relativt ukjent, kanskje yngre, og med en mindre veletablert karriere enn de vanlige kandidatene. Det er styrets ansvar å gå god for denne kandidaten, og styremedlemmene må derfor gjøre seg kjent med denne kandidatens bakgrunn for at de skal kunne treffe en fornuftig avgjørelse om hans eller hennes kompetanse, dømmekraft og integritet.
Heldigvis finnes det et utall diskré kilder som styremedlemmene og publikum for øvrig kan benytte seg av, som kan gi utfyllende opplysninger om en persons bakgrunn. Mange av disse opplysningene er ikke lengre unna enn en PC med internett-tilgang. Informasjonsverdenen on-line gjør store fremskritt nesten hver måned og med mer omfattende informasjon som er fritt tilgjengelig for publikum. Dette kan fremskaffe en forbausende mengde informasjon raskt og fortrolig. Og langs denne informasjonsmotorveien kan du stoppe flere ganger for å finne mer informasjon.
Som headhunting-etterforskere får vi stadig i oppdrag å skaffe bakgrunnsinformasjon om potensielle kandidater og utnevnelser, og de følgende spørsmål er dem som vi oftest må forsøke å besvare.
Har kandidaten noen gang blitt saksøkt?
Ingenting forteller mer når det gjelder å evaluere en fremmed enn en fullstendig oversikt over vedkommendes rettshistoriske bakgrunn. En undersøkelse av hans eller hennes søksmålshistorikk kan gi et godt perspektiv på vedkommendes forretningspersonlighet – enten som saksøker som har saksøkt partnere eller andre forretningsforbindelser, eller som forsvarer som er blitt anklaget for ikke-betaling av gjeld eller bedrageri. Det er ikke uvanlig at slike krav aldri kommer i offentlighetens lys.
Dette er bare delvis sant dersom en sak har gått gjennom det statlige rettsapparatet.
Hva er kandidatens forretningsrenommé?
Nesten hver eneste person i en lederstilling i næringslivet har en eller annen gang vært i nyhetene ett eller annet sted. Selv om de ikke har vært fremtredende nok til at de har vært profilert i f.eks. Dagens Næringsliv, eller Kapital, er det sannsynlig at de har gitt uttrykk for sine meninger eller blitt sitert i bransjejournaler og som er tilgjengelig online.
Hva er kandidatens omdømme på sitt hjemsted?
Vi vil også anbefale en undersøkelse av lokal nyhetsdekning for å få et bilde av hvordan vedkommende oppfattes i sitt lokalmiljø. Men dersom slike aviser eller publikasjoner ikke er tilgjengelige on-line er det litt vanskeligere å drive etterforskning. Småaviser tillater som regel ikke utenforstående innsyn i sine arkiver, men lokale biblioteker har som regel avisutklipp av folk og næringslivssaker i sine lokalområder.
Hva er kandidatens forretningsinteresser?
Du vil utvilsomt allerede kjenne til kandidatens viktigste forretningstilknytning, og har kanskje allerede fått en rapport (fra Brønnøysundregisteret) om hans eller hennes selskap, spesielt dersom det dreier seg om en entreprenør. Men kan det være at kandidatens liv er mer komplisert enn som så?
Vi har ofte funnet at til og med ledere som er tilknyttet en stor bedrift i hele sin karriere vil inkludere en forretningsreferanse fra sitt hjemsted. Ved å identifisere bigesjefter kan en slik undersøkelse avsløre viktige egeninteresser mellom selskaper, eller i det minste gi grunnlag for å spørre kandidaten om hvor mye tid han eller hun bruker på «utenforliggende saker».
Er kandidaten en leder eller direktør i et annet selskap?
Vi har funnet en mengde forskjellige metoder for å få informasjon om en kandidats forretningsforbindelser.
Er hans eller hennes bakgrunn slik som beskrevet?
Undersøkelser i bransjejournaler er en gunstig fremgangsmåte for å danne seg et bilde av en kandidats karriere og samtidig få bekreftet det som står i CVen. Disse journalene har ofte personalsider som gir nyheter om nytilsettinger og karriere-endringer blant bedriftspersonell. Uttalelser av andre og årsrapporter har ofte kortfattede jobbresyméer av bedriftsledere i statlige aksjeselskaper – i tillegg til at de avslører om vedkommende eier 5% er mer i et eller flere aksjeselskaper.
Har han eller hun mye egenkapital i bolig?
Ved å trekke fra boliggjeld fra kjøpesummen vil du få en idé om personens egenkapital i vedkommendes eiendom, noe som gir en viktig pekepinn på økonomisk status.
Hva slags bil kjører kandidaten?
En annen sikker indikator på økonomisk status, i tillegg til personlig stil, er hva slags bil som står parkert i garasjen. Det er et hav av forskjell på personligheten til en som kjører en Jaguar og en som kjører en Jeep, og dersom det er av betydning at kandidaten er utadvendt eller innadvendt, kan denne type informasjon være avgjørende. (Brønnøysundregisteret har informasjon om de fleste biler og deres eiere, der det også er mulig å finne informasjon om vedkommendes kjørehistorie og evt. fartsbøter/ulykker etc.)
Hvor står kandidaten politisk?
Selv om en del bedriftsstyrer ikke vil bry seg om kandidatens politiske tilhørighet, er det interessant å merke seg at det i vår internett-alder er mulig å finne ut om en kandidats partitilhørighet og evt. bidrag til politiske partier.
Hva med de «små hvite løgner»?
Det å hvitvaske sannheten om ens alder, militærtjeneste eller utdannelse kan være en avslørende indikator på personligheten. Det som tidligere er nevnt om søk i databaser for kjøretøy og politisk tilhørighet kan gi nøyaktige opplysninger om en persons fødselsdato…
Å gi feilaktige opplysninger om høyere utdannelse er imidlertid mer vanlig. Selv om dette tilsynelatende er lett å verifisere – høyskole- og universitetsarkivarer svarer rutinemessig på forespørsler om eksamener per telefon – har vi truffet personer som har unngått å bli avslørt ved å komme med en velkjent historie om hvorfor deres skole ikke har dem i sine registrene. I en slik situasjon er vårt råd å presse både kandidaten og skolen uten å gi opp. Vi har hatt erfaring med å avsløre en livslang falsk løgn om en eksamen, i ett tilfelle sa kandidaten som til slutt brøt sammen at ingen hadde presset ham så hardt tidligere.
Avslutningsvis kan vi si at det er ingen grunn til kun å stole blindt på en kandidats egne utsagn eller en overfladisk bakgrunnssjekk utført av et søkefirma før en plasserer et potensielt nytt medlem ved styrebordet. Ved hjelp av datamaskiner, lokale etterforskere og fokusert intervjuteknikk er det godt mulig for ethvert styre å forsikre seg om at de har gjort et klokt valg.