Flaggskipet som gikk på grunn
Tanum bokhandel på Karl Johan må legge ned. Den har liksom alltid hørt til inventaret øverst i Oslos hovedgate med Stortinget, Grand Hotel, Universitetet og Slottet som troner øverst. Politikk, akademia, kultur og tradisjon.
Tanum er en av landets eldste bokhandler. Den ble grunnlagt i 1832 og var hovedstadens første. I 1880 flyttet den inn i Karl Johans gate 4. I januar er det altså kroken på døren
Tanum har mesteparten av tiden vært en privateid bokhandel. Etter hvert som kjededannelsen bredte om seg, fikk de flere avdelinger rundt om. Så kom trenden der hvert av de store forlagene skaffet seg hver sin bokhandlerkjede. Tanum endte opp hos Cappelen Damm.
I vinter konkluderte Cappelen Damm med at lønnsomheten i Tanum-butikkene ikke var tilfredsstillende. Forlaget solgte omtrent alle Tanum-butikkene til Ark og Norli, som henholdsvis Gyldendal og Aschehoug eier. Men flaggskipet på Karl Johan beholdt de.
Så rullet koronaen inn over landets butikker. 2020 blir et dårlig år. Butikkdøden har fått raskere bein å gå på.
Leiekontrakten skulle fornyes ved årsskiftet. KLP tilbød en pris de hevder ligger godt under markedspris. For Cappelen Damm var det ikke til å leve med.
Det er mer lønnsomt å drive en mindre bokhandel med lavere husleie og der en satser på bestselgere.
Omsetningen av bøker over disk går ned. Det er vanskelig å oppnå lønnsomhet i store bokhandler der en finner mange hyllemeter med smal litteratur. Det er mer lønnsomt å drive en mindre bokhandel med lavere husleie der en satser på bestselgere.
Sett med konkurransebriller er det ikke spesielt dramatisk eller bekymringsfullt at en tradisjonsrik bokhandel må legge ned. Skal en ha butikk i Karl Johan, må en ha høy omsetning. Tanum har mulighet til å finne et rimeligere lokale.
Vi har for mange bokhandlere i landet. Det er delvis et resultat av at de tre store kjedene har kjempet for å vinne markedsandeler.
I Oslo kan Norli et godt stykke på vei ta den posisjonen Tanum har hatt. Slik markedet utvikler seg, er det neppe plass til mer enn en stor bokhandel i Oslo. Den enes død, den andres brød. Kanskje vil nedleggelsen av Tanum bety økt omsetning i de andre bokhandlene i Oslo sentrum.
Koronakrisen har nok ført til at netthandelen har økt. Fram mot sommeren vil det nok bli flere å se i bokhandelen, men en del vil nok fortsette å handle bøker på nett.
Når det blir færre som stikker innom fysiske bokhandlere, kan vi regne med at det samlede boksalget går ned. Grunnen er at man antar at folk lettere plukker med seg en bok ekstra i en bokhandel enn man gjør i en netthandel. Men kjøpsadferden kan endre seg etter hvert som digitalisering skrider fram.
Cappelen Damm er nå storforlaget som ikke har en egen bokhandelkjede. De de derimot har, er den ledende strømmetjenesten Storytel. Cappelen Damm vil selvsagt satse på fysiske bøker som vil selges i bokhandelen, men de vil nok bli enda mer opptatt av å ruste opp Storytel.
I strømmeverden er det langt på vei fri pris og fri konkurranse som gjelder – og det er her veksten i bokbransjen skjer.
Det har vært en eksplosiv økning i lytting på lydbøker i strømmetjenester. Dette stiller bransjen overfor nye utfordringer og stridigheter. Ikke er de enige om hva forfatterne skal få betalt for én time eller 10 timers strømming. Hva skal regnes som fastpris her? Og forlagene krangler seg imellom om hvilke bøker som skal i hvilke strømmetjenester og til hvilke betingelser.
Lydbokforlaget, som eies av Gyldendal og Aschehoug, vil putte podkaster inn i sin strømmetjeneste Fabel. Da blir det moms, sier skattemyndigheten. Vanlige bøker er fritatt for moms.
I strømmeverden er det langt på vei fri pris og fri konkurranse som gjelder – og det er her veksten i bokbransjen skjer. Det blir ikke enkelt å regulere denne delen med en lov om fastpris, slik de rødgrønne ser for seg.
Høyre vil i dialog med bokbransjen om utviklingstrekk og hvilke konsekvenser det bør få for litteraturpolitikken. Kjør debatt. Det kan komme noe fornuftig ut av det.
I dag er det dagen for å felle en tåre for ansatte i Tanum med enorm oversikt og kompetanse på litteratur, som ikke har en jobb å gå til etter nyttår.