I produktområdene i Nav følger tverrfaglige team produkter fra utvikling til drift, vedlikehold og videreutvikling. 

Foto

Terje Pedersen / NTB

Tidligere var all utvikling i Nav organisert som prosjekter. Slik er det ikke lenger

Publisert: 10. januar 2023 kl 10.21
Oppdatert: 12. januar 2023 kl 11.39

­Torstein Nesheim, seniorforsker hos SNF ved NHH, har i et intervju her i Dagens Perspektiv uttalt at varige, stabile produktteam utfordrer prosjektmodellen i mange av de softwarebaserte virksomhetene.

– Varige, stabile produktteam utfordrer midlertidigheten i prosjekttankegangen, makten til prosjektavdelingen og den tradisjonelle prosjektlederrollen, sier Nesheim. Han trekker frem Spotify, Netflix, NRK og Nav som organisasjoner som i utstrakt grad har tatt i bruk stabile, varige produktteam.

Kjell Lundene er agil coach i Nav.

Foto

Nav

Kjell Lundene er agil coach og har som oppgave å støtte og utfordre ledere og team innenfor ulike produktområder i Nav. 

Produktområdene bruker tverrfaglige produktteam i utvikling og drift av digitale produkter. 

– Vi tilstreber varige team med størst mulig kontinuitet, da teamene typisk har ansvaret for en portefølje av applikasjoner gjennom hele applikasjonens livsløp, sier Kjell Lundene til Dagens Pespektiv. 

Han forteller at Nav har en produktutviklingsorganisasjon som involverer over hundre team. 70-80 av dem er organisert som produktteam på 50 til 120 mennesker i produktområder rundt de typiske livshendelsene som håndteres av Nav.

Saken fortsetter under annonsen

Produktene de utvikler er IT-løsninger til eksempelvis arbeidsoppfølging og ulike ytelser som foreldrepenger, sykepenger og pensjoner. 

– Produktområdene er små organisasjoner i organisasjonen, sier Lundene. 

Jobbet tidligere i prosjekter

Det er ingen hemmelighet at Nav er blitt kritisert for at en del brukere opplever at de ikke når frem til Nav. Heller ikke at de nylig har fått skarp kritikk for at et stort it-prosjekt som skal modernisere og automatisere saksbehandling er blitt både forsinket og dyrere enn forventet.

Nav har imidlertid også fått mye ros for digitaliseringen sin, og fikk senest i 2019 Digitaliseringsprisen; en pris Digdir deler ut til det beste digitaliseringsprosjektet i offentlig sektor.

Vi skal ikke gå dypere inn i verken rosen og kritikken i denne omgang. Det Kjell Lundene imidlertid kan fortelle mer om, er Navs satsing på varige produktteam. 

– Tidligere var all utvikling organisert som prosjekter, men de siste fire-fem årene har Nav gått over til en målstyringsmodell som baserer seg på tverrfaglige team som har større eierskap til de produktene de utvikler, sier han, og forteller at de som utvikler nå også har ansvar for drift, vedlikehold og videreutvikling. Så lenge IT-løsningene er i funksjon.

Saken fortsetter under annonsen

Teamene får et tydelig ansvar for produktet, samt myndighet. De jobber med stor selvstendighet. 

Problemet med prosjekter

– Hva var problemet med prosjektmodellen? 

– Utviklingsprosjekter blir avsluttet, og så overlevert til organisasjonen. De som utviklet IT-løsningene slapp dem og gikk videre til andre ting, sier Lundene.

– Et viktig argument for den nye måten å jobbe på, er at den gir incentiv til å bygge kvalitet som også tar hensyn til vedlikehold og drift, fortsetter han

Kjell Lundene mener at den største fordelen med varige produktteam er økt kontinuitet, tillit og trygghet i teamet.

– Å bygge et fungerende team tar tid og er en betydelig investering i seg selv. Nå er dette i større grad en verdi som består i organisasjonen. Vi erfarer at det eierskapet folk føler til produktet gjør at mange fortsetter over tid, men samtidig er vi så store at det er mulig å skifte team etter noen år. Vi kan ha en relativt kontrollert turnover internt uten å miste folk. 

Saken fortsetter under annonsen

– En annen kultur

Kan varige produktteam stivne og bli lite nyskapende? Lundene, som har jobbet i både ny og gammel modell, opplever ikke dét. Han mener Nav som organisasjon er flink til å jakte på nye måter å jobbe på. 

– Vi har fortsatt noen systemer som er 30-40 år gamle, og når disse skiftes ut benytter vi anledningen til å bygge bedre løsninger. Jeg opplever at medarbeiderne i Nav er flinke til å utfordre hverandre og tenke nytt. Det er en helt annen kultur for dette i Nav nå enn det var for ti år siden. 

Hva angår kvaliteten på produktene, i lys av kritikken de har fått, nøyer Lundene seg med å konstatere at Nav er en stor organisasjon som alltid kan bli bedre. 

– Men den tekniske kvaliteten på systemene er økende, både på grunn av eierskapet teamene har til produktene og fordi løsningene flyttes over på nyere og sikrere plattformer.