Illustrasjonsbilde av travelt kontor. Mikrostress er summen av mange små stressende hendelser i hverdagen. 

Mikrostress er summen av mange små stressende hendelser i hverdagen. 

Foto

Istock | skynesher

Rammes du av mikrostress på jobben?

Publisert: 21. april 2023 kl 09.26
Oppdatert: 21. april 2023 kl 09.57

Lest om selvledelse. Mikrostress handler om små ting. For eksempel at du for fjerde gang skal be den samme, travle samarbeidspartneren om et svar eller at du selv hele tiden blir avbrutt når du jobber. Dette skriver danske Væksthus for ledelse, med henvisning til en artikkel Rob Cross og Karen Dillon har skrevet hos Harvard Business Review.

De viser til at mange, små mikrostress-hendelser i hverdagen kan bygge seg opp til å bli et problem. En og en virker hendelsene harmløse, men til sammen kan de gjøre skade.

Cross og Dillon kom opp med begrepet mikrostress etter å ha intervjuet 300 personer i globale virksomheter som hadde blitt syke av stress.

De som ble intervjuet hadde vanskelig for å sette ord på hva som hadde utløst stresset, men forskerne oppdaget at det var et mønster: Det var ikke én stor, stressende ting hadde skjedd. Det var mer en opphopning av mange, små hendelser som dukker opp som humper i veien i hverdagen som de ikke la så mye merke til.

Dette til forskjell fra stress forårsaket av mer synlige hendelser, som en personlig krise eller stort arbeidspress over tid.

Cross og Dillon anbefaler tre strategier for å motvirke mikrostress:

  • Motvirk mikrostress. Å lære seg hvordan man sier nei til små forespørsler, ta kontroll over teknologi som varsler og avbryter og å justere relasjoner for å hindre at andre påfører deg mikrostress.  

  • Mikrostresser du andre? Vær også oppmerksom på det mikrostresset du selv påfører andre. Det vil hjelpe både dem og andre. Når du sender ut mindre, får du mindre tilbake.

  • Hev deg over det. Grunnen til at noen mikrostressorer påvirker oss, er at vi tillater at det skjer. Noen av de tingene som påvirker deg, bør du la prelle av.

     

Saken fortsetter under annonsen