Norsk innovasjonsindeks 2022: Dette er de mest innovative selskapene
Siden innovasjonsindeksen viser en nedgang fra et allerede lavt nivå, blir det totale innovasjonsbildet krevende.
Dette skriver Tor Andreassen (professor ved NHH), Seidali Kurtmollaiev (førsteamanuensis ved Kristiania og NHH) og Line Lervik-Olsen (professor ved BI og NHH) i en oppsummering de har gjort av funnene. Alle de tre er tilknyttet DIG-senteret ved NHH.
De viser til at virksomheter som ikke fremstår som attraktive for kundene, risikerer å bli erstattet eller valgt bort av husholdningene når økonomien strammer seg til. Dette åpner også opp for nye konkurrenter.
Andreassen, Kurtmollaiev og Lervik-Olsen mener derfor at løsningen for virksomhetene er å innovere også i krevende tider.
Dette er ifølge Norsk innovasjonsindeks 2022 de mest innovative selskapene:
(I parentes: poengsummen på en skala fra 0 til 100)
Topp 10: Kommersielle innovasjoner
-
Tesla (78,1)
-
Airbnb (70,3)
-
Ikea (69,8)
-
Vipps (69,6)
-
Sbanken (69,0)
-
Oda (68,6)
-
Hyre (64,8)
-
Finn.no (64,8)
-
Toyota (63,2)
-
Tibber (62,4)
Topp 10: Sosiale innovasjoner
-
Tesla (64,5)
-
Stormberg (63,2)
-
Toyota (60,1)
-
Nordic Choice (59,7)
-
Ikea (58,7)
-
SparebankenVest (58,1)
-
Oda (56,4)
-
Sparebank1 (55,8)
-
Sbanken (55,4)
-
Obos (55,3)
Topp 10: Digitale innovasjoner
-
Sbanken (86,0)
-
Vipps (81,5)
-
Netflix (81,1)
-
Tesla (79,5)
-
Finn.no (78,4)
-
Komplett (78,0)
-
HBO (77,2)
-
Airbnb (77,1)
-
Hyre (76,5)
-
DnB (76,4)
Krevende periode
I analysen av årets tall sammenligner Andreassen, Kurtmollaiev og Lervik-Olsen 2022-tallene med tallene fra 2019. Dette er en periode som har vært økonomisk krevende for virksomhetene på grunn av etterspørselssvikt i forbindelse med pandemien, forsyningsproblemer og økte energi-, transport- og råvarekostnader i forbindelse med Ukraina-krigen. Kundenes dom over selskapenes innovasjon i perioden, er at sosiale innovasjoner faller med 3,8 prosentpoeng fra 2019 til 2022.
For digitale innovasjoner er det motsatt. Her er det en økning på 3,8 prosentpoeng fra 2019 til 2022. Dette handler om alt fra selv-utsjekking til betaling i butikker, og både pandemien og krigen har bidratt til digital innovasjon i selskapenes kundekontakt.
Lav score
Felles for disse to innovasjonsområdene pluss kommersiell innovasjon, er at kundene gir selskapene lav score.
Det er med andre ord rom for forbedring, slik at selskapene bli mer konkurransedyktige, konkluderer akademikerne som står bak undersøkelsen.
De viser til at 2023 kan komme til å sette en rekke virksomheter på prøve, blant annet på grunn av økt inflasjon, høyere rente og reallønnsnedgang.
Selskapene må forvente at kundene er mer forsiktige med pengene, og det er de minst attraktive selskapene som risikerer å bli valgt bort.
Andreassen, Kurtmollaiev og Lervik-Olsens analyse for 2023 og fremover er at den kommersielle risikoen ved å ikke gjøre noe, overstiger risikoen ved å innovere.
De mener at tapet av inntekter fra kunder som faller fra eller ikke kommer til, fort kan overstige det man sparer ved å ikke gjøre noe.
– Underinvesterer i det kommersielle
På seminaret der innovasjonsindeksen ble presentert, var Eva Camerer - strategidirektør i Innovasjon Norge - en av dem som stod på scenen.
Hun var klar på at mange selskaper har et uutnyttet potensial opp mot kundene.
– Vi ser at norske oppstartsselskaper underinvesterer i kommersiell kompetanse, sa Camerer.
Innovasjon Norge-direktøren løftet i innlegget sitt særlig frem mulighetene for innovasjon som ligger i krysningspunktet mellom bærekraft og teknologi fremover.
Dette er i tråd med myndighetenes mål om at Norge skal øke sin eksport utenom olje og gass, samtidig som vi skal omstille til et grønnere næringsliv og kutte klimagassutslipp.
Det er også et mål for myndighetene at det skal skapes nye typer arbeidsplasser over hele landet.
Norsk innovasjonsindeks
I Norsk innovasjonsindeks måles årlig over 30.000 kunders oppfatning av over 100 virksomheter i 20 bransjer som er viktig for norske husholdningers pengebruk. Spørsmålet er hvor innovative og attraktive husholdningene opplever at virksomhetene er .
Indeksen springer ut fra et forskningsprosjekt ved Norges handelshøyskole (NHH) og ble første gang publisert i 2016. Modellen er i dag innført i syv andre land: Finland, Sverige, Danmark, Belgia, Spania, USA og Australia.
I Norsk innovasjonsindeks måles tre innovasjonsområder:
- Kommersielle innovasjoner - kundenes totale vurdering av virksomhetens innovasjonsevne
- Sosial innovasjoner - kundenes opplevelser av virksomhetens innovasjoner innenfor sosiale og samfunnsmessige områder, eksempelvis miljø
- Digitale innovasjoner - kundenes opplevelser av virksomheters digitale innovasjoner i kontakten med kunden