Microsoft-sjef Satya Nadella ruster opp til det store slaget om fremtidens nettsøk
«Det er en ny dag for søk. Det er et paradigmeskifte for søk. Innovasjonen skjer raskt. Det starter et race i dag, og vi kommer til å bevege oss fort».
Microsoft-sjef Satya Nadella snakket med sin sedvanlige, rolige stemme, men med stor entusiasme da han presenterte Microsofts nyheter om søketeknologi i februar. Og han gikk høyt ut. Han snakket om hvordan de bygger inn kunstig intelligens i den neste versjonen av Bing, Microsofts søkemotor som til nå har levd et liv i skyggen av Google. Google har lenge vært så godt som monopolist på nettsøk.
Nye Bing inneholder teknologi fra selskapet OpenAI og en ny modell med teknologi fra deres ChatGPT. ChatGPT er kort fortalt søk med kunstig intelligens. Det er teknologi som justerer sin egen aktivitet, den «lærer», og fremstår som intelligent. Den søker opp data for deg, velger ut, sorterer og beskriver funnene på en måte som gjør at det ser ut som om det er skrevet av et menneske.
Ber du ChatGPT skrive en presentasjon for deg, så gjør den det, og når jeg stiller ChatGPT spørsmålet «Hvem er Satya Nadella?», så svarer den:
Satya Nadella er en indisk-amerikansk forretningsmann som er for tiden administrerende direktør (CEO) i Microsoft Corporation. Han ble utnevnt til CEO i februar 2014 etter at den tidligere CEO, Steve Ballmer, trakk seg fra stillingen.
Nadella har en teknisk bakgrunn og har jobbet i Microsoft i over 25 år. Før han ble CEO, var han Executive Vice President for Microsofts Cloud and Enterprise Group, der han var ansvarlig for å bygge og drive selskapets databehandlings- og skytjenester.
Under Nadellas ledelse har Microsoft gjennomgått en betydelig transformasjon, med økt fokus på skytjenester, kunstig intelligens og andre nye teknologier. Han har også jobbet for å gjøre Microsoft til en mer åpen og inkluderende arbeidsplass, og har vært en talsmann for å utvide tilgangen til teknologi og digital kompetanse over hele verden.
Vil ta markedsandeler
Nye Bing er ikke tilgjengelig for alle, men det sies at den er mer avansert enn ChatGPT.
I nye Bing får du også lenker til nettsteder og referanser, i tillegg til teksten der kunstig intelligens har sortert og sammenstilt data. Nadella tror imidlertid at kunstig intelligens vil forandre nesten all programvare framover. Microsoft vil bygge kunstig intelligens inn i Office-pakken, og det er ikke uten grunn Microsoft har investert milliarder av dollar i selskapet OpenAI. Microsoft posisjonerer seg for slaget om søkemarkedet.
Søk er et marked det er mye penger i. Nadella sier til nettavisen/podcasten The Verge at søk er lønnsom business for Microsoft i dag, men de har en veldig liten markedsandel. Målet er å hver dag få noen få nye brukere og en litt større margin. Nadella mener Microsoft nå står overfor en virkelig stor mulighet til å få framgang på søk.
Sjefstesten
Akilleshælen til den nye søketeknologien er imidlertid at det kan være feil i svarene, og at teknologien kan være ufin når den svarer. Aftenposten har omtalt ChatGPT som «en slags lystløgner». ChatGPT har advart om at informasjonen kan inneholde feil, og Microsoft er også smertelig klar over problemene de har med sin nye Bing. Riktignok er dette tidlige versjoner som kommer til å bli bedre, men jo flere som opplever frekke maskiner og feilinformasjon, jo mer daler tilliten.
Microsoft har ifølge tek.no forsøkt å legge inn restriksjoner i nye Bing. På et tidspunkt kunne man ikke stille mer en fem påfølgende spørsmål om et tema i samme tråd og maks 50 spørsmål om dagen. Dette fordi de hadde funnet ut Bing ble forvirret av for mange spørsmål på en gang. Senere er grensen økt til seks spørsmål om ett tema og 60 spørsmål per dag, og Microsoft jobber nå for å utvide grensene.
Det er i dette landskapet testen vil komme for Microsoft-sjef Satya Nadella og de andre lederne. Hvem av kan klare å bygge en modell som gir troverdige svar? Hvem klarer å oppdra robotene til å la være skjelle ut brukerne? Kan Nadella klare det?
Var ikke først
Nadella ble toppsjef i Microsoft i februar 2014, etter 22 år i selskapet. Han er født i India, og studerte til å bli elektroingeniør ved Mangalore University før han flyttet til USA for å studere informatikk ved University of Wisconsin-Milwaukee. Han har også en MBA fra University of Chicago. Nadella har «vokst opp» i Microsoft, og har jobbet for begge de to tidligere toppsjefene – Bill Gates og Steve Ballmer. Han har jobbet i ulike deler av selskapet - med serverteknologi, Office og Bing, men er mest kjent for jobben han gjorde med Microsofts skysystemer.
Da Nadella ble toppsjef, var Microsoft i trøbbel. De hadde tapt terreng på flere fronter, mens Apple, Google og Facebook var på vei opp og frem. Nadella tok flere grep. Det viktigste var å gjøre skybusinessen til selskapets «hjerte», skriver The Economist i en analyse.
Men de kjøpte også LinkedIN, satset på spill som Minecraft og ekspanderte skybusinessen. Overgangen til skyen har vært et av de store skiftene i teknologibransjen, men Amazon var først, Nadella har senere referert til hvordan de hadde fått bygge opp en skybusiness uten konkurranse.
«Amazon ledet en revolusjon, og vi hadde ikke en gang mønstret troppene», skriver Nadella i sin bok «Hit Refresh».
Forandret kulturen
Det sies og skrives om Nadella at han forandret kulturen i Microsoft. Istedenfor å tro at man kunne alt, var han opptatt av at de skulle ha viljen til å ville lære alt. Selv er Nadella en type som elsker å lære. Han har sagt at han er en av dem som registrerer seg på flere nettkurs enn han klarer å fullføre. En av dem som kjøper flere bøker enn han klarer å lese ferdig. Nadella har da også offentlig advart mot risikoen for at hovmodet kan komme tilbake. Skjer det, øker risikoen for å misse nye trender, mener han. Microsoft-sjefen har også åpnet også opp mer samarbeid med eksterne, herunder OpenAI.
Amerikanske Melissa Mulholland, som er konsernsjef i norske Crayon, jobbet i Microsoft i tolv år da hun kom til Crayon i 2020. De siste tre og et halvt årene i Microsoft ledet hun selskapets globale strategi og forretningsutvikling innenfor skyvirksomhet. Hun har i et intervju i Dagens Perspektiv snakket om hvordan Satya Nadellas lederskap har påvirket henne som leder.
«Én av grunnene er at han kom inn til Microsoft og virkelig fokuserte på kultur. I løpet av tre år endret han en kultur som var ekstremt konkurransefokusert. Den er slik fremdeles til en viss grad, men det er blitt en kultur som i langt større grad er opptatt av å bruke teknologi til å påvirke samfunnet på en positiv måte», sier Mulholland. Hun observerte lederskapet hans mest på avstand, men har også jobbet med ham.
Hun legger til at en annen ting hun beundrer, er at han er en leder gjennomfører det han har forpliktet seg til.
Empatiske Nadella
Satya Nadella omtales ofte som hyggelig, intelligent og skikkelig. En pretensiøs leder, med en kjærlighet til cricket. Ifølge The Global Indian Times, hadde Nadella til og med en tidlig drøm om å bli profesjonell cricket-spiller. Samme avis skriver - med henvisning til Nadellas bok «Hit Refresh» - om hvordan Nadella har lånt tankegods fra Gautama Buddha; buddhismens grunnlegger.
I boken sin skriver Nadella om hvordan det å forholde seg til den eldste sønnens celebral parese ledet ham til Buddhas lære. Han viser til at Buddha ikke hadde som mål å grunnlegge en verdensreligion. Buddha ville finne ut hvorfor vi lider. «Jeg lærte (fra Buddha) at det bare er gjennom livets opp- og nedturer du kan utvikle empati; dette for å ikke lide, eller i det minste ikke lide så mye, man må bli komfortabel med det forgjengelige», skriver Nadella.
I en post på LinkedIn har Nadella forklart at han at skrev boken sin fordi han håper den vil inspirere folk til å oppdage mer empati i livet. Han sier han også har empatien med seg i Microsoft. Nadella mener at empati hjelper oss som samfunn i å bevege oss framover og skape nye muligheter for alle.
Kan empatien hjelpe ham nå?
Nadella har i sin tid i Microsoft vært med på å bli utkonkurrert av Google innenfor søk, og han har opplevd at Microsoft var bakpå da Amazon etablerte seg i skyen. Denne gangen, ved overgangen til neste generasjon søketeknologi, har Nadella bestemt seg for å være tidlig ute.
Det har de klart, men de sliter med den nye teknologiens barnesykdommer. Microsoft og OpenAI opplyser at de jobber for å adressere tematikk som desinformasjon, blokkering av innhold og datasikkerhet. De jobber for å unngå å promotere skadelig eller diskriminerende innhold. Forskere, ingeniører og retningslinjeeksperter er satt på saken for å minimere risikoen. Empatiske Nadellas sjefstest fremover blir om Microsoft faktisk klarer å bygge en pålitelig søketeknologi, som ikke gir svar med masse feil, er diskriminerende, skjeller ut brukere eller gjør skade på annet vis.
Kunstig intelligens er ikke et menneskes intelligens. Teknologien sveiper rundt på internett, analyserer og setter sammen informasjon uten et menneskes vurderingsevne. Den nye teknologien justerer måten den jobber på underveis, men menneskene bak teknologien er avgjørende. Menneskene kan «lære» teknologien å ta bedre valg. Menneskene kan legge inn begrensninger for uønsket maskinadferd.
Og da nærmer vi oss også noe av det som er kjernen i ledelse. Hvis Satya Nadella er en så empatisk, intelligent og samfunnsinteressert toppleder som det sies at han er, har han da klart å bygge en kultur i Microsoft som inneholder så mye teknologikunnskap, empati og samfunnsansvarlighet at de kan vinne slaget om neste generasjons søk på internett? Dette blir sjefstesten framover.
Kilder: The Verge, CNET highlights, Global Indian Times, The Economist, Business Insider, Microsoft.com, Aftenposten, Tek.no
Mini-CV: Satya Nadella
Konsernsjef og styreleder i Microsoft
Født: 19. august 1967, i Hyderabad, India
Bosted: Bor sammen med familien i Bellevue i staten Washington
Utdanning: Bachelor/elektroingeniør fra Mangalore University, master i informatikk fra University of Wisconsin – Milwaukee og en MBA fra University of Chicago.
Karriereglimt: Ble ansatt i Microsoft i 1992, etter å ha jobbet i Sun Microsystems. Hadde hatt stillinger og lederjobber i ulike deler av Microsoft-systemet da han rykket opp fra rollen som executive vice president for Microsofts Cloud and Eterprise group til konsernsjef i 2014. Har flere styreverv, og er blant annet styremedlem i Starbucks.