Åslaug Haga vil samle fornybarfamilien
– Energi Norge og vindkraftforeningen Norwea har slått seg sammen til Fornybar Norge. Hvorfor?
– Vi ønsker å samle fornybarfamilien, og snakke med en sterkere stemme for å få større gjennomslag. I første omgang har vi slått sammen Norwea og Energi Norge, men vi skal også jobbe tettere sammen med for eksempel solklyngen, småkraftforreningen og hydrogenforum. Energiomstillingen er en av de største og viktigste oppgavene vi står overfor i Norge i dag, og det haster å få fart på arbeidet. Jeg er sikker på at vi er sterkere sammen, og sammen representerer vi den mest produktive fastlandsnæringen; med 170 milliarder kroner i årlig omsetning og en direkte og indirekte sysselsetting på over 30.000 ansatte.
– Hva er det viktigste målet for 2023?
– Vårt oppdrag er å bidra til at Norge hurtigst mulig blir et nullutslippssamfunn med vekst og verdiskaping basert på fornybar energi. Da trenger vi en langt mer offensiv energipolitikk fra våre folkevalgte. Det betyr at vi i 2023 må jobbe effektivt og fremoverlent for å sørge for at det allerede i år settes i gang en betydelig mengde fornybarutbygginger. Hvis vi ikke får snudd utviklingen, sitter vi med et kraftunderskudd om tre-fire år. Dette betyr enda høyere priser for husholdninger og industri. Dette er jo helt meningsløst i Norge som har fantastiske forutsetninger for å produsere fornybar energi.
– Du har i en kronikk skrevet at fornybarnæringen vil bidra til mer grønn strømproduksjon, men er satt på sidelinja av politikerne?
– I høst ble rammevilkårene for å bygge fornybar energi i Norge vesentlig forverret. Over natten, uten utredning og med tilbakevirkende effekt. Politikerne sier at de vil ha mer fornybar energi, men politikken de fører gir helt andre signaler. Vannkraft blir beskattet høyere enn olje og gass. Mener politikerne virkelig at det i 2023 skal være mer attraktivt å investere i fossil enn fornybar energi?
Åslaug Haga
Administrerende direktør i den nye interesseorganisasjonen Fornybar Norge, som ble opprettet 1. januar i år.
Fornybar Norge er resultatet av en sammenslåing mellom vindkraftforeningen Norwea og Energi Norge, en landsdekkende arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for kraftnæringen.
Haga var leder i Norwea før fusjonen og har lang fartstid som leder fra ulike organisasjoner, men er mest kjent fra fra politikken. Åslaug Haga har vært partileder i Senterpartiet, kulturminister, kommunal- og regionalminister samt olje og energiminister.
– De høyeste vindkraft-turbinene er over 200 meter høye. Naboer og naturvernere kjemper for å få redusert utbyggingen. Forstår du kampen mot vindmøllene?
– Vi elsker ikke vindmøller, men vi liker den grønne kraften de gir oss. På ett vis kan jeg forstå at vindparker møter motstand. Samtidig må vi erkjenne at vi blir nødt til å avse noe av arealet vårt for å klare å få kontroll over klimagassutslippene. Men nå som prosessene blir annerledes framover ved at kommunene får mer makt og inntekter og at det skal tas mer hensyn til natur, håper jeg at vi kan få mindre konflikt rundt utbyggingen.
– Oljenæringen - en konkurrent eller en mulig samarbeidspartner?
– Oljenæringen er et av de største konkurransefortrinnene vi har for å satse stort på havvind. Den kompetansen vi har på å bygge store installasjoner ute på havet i Norge, er nettopp det som gjør at vi burde være i førersetet i havvindsatsingen. Og her er det ikke oljenæringen som er hinderet – her er det myndighetene som ikke legger opp til en ambisiøs nok utbygging.
– Hva bruker du mest tid på som leder av nye Fornybar Norge nå om dagen?
– Jeg bruker mye tid på å bli kjent med medlemmer. For at vi skal kunne snakke med én samlet stemme, er det mange stemmer som skal bli hørt først. Vi skal som organisasjon være framoverlent og bli mer aktive i den pågående debatt i en omskiftelig verden. Dette fordrer at vi tør å se på verden med nye øyne og lete etter de gode løsningene for fornybarnæringa og landet. Dette betyr at mesteparten av min tid går med til å tenke energipolitikk.
– Hva skulle du gjerne ha brukt mer tid på som leder enn du faktisk gjør?
– Vel, nå har jeg bare hatt jobben i noen uker, men all erfaring fra ledelse over mange år viser at det er vanskelig å finne nok tid til å tenke. Jeg håper jeg skal greie å organisere meg slik at jeg har tid til å tenke selv, og med kolleger.
– Hva er det beste rådet du har fått / lest om ledelse?
– At man skal lytte mer enn man snakker.
... og det dårligste?
– At prosess alltid er avgjørende. Av og til er det faktisk en leders viktigste oppgave å skjære gjennom å få ting gjort.
– Hva er din beste rutine for å få en effektiv arbeidsdag?
– Å begynne på jobb før andre kommer slik at jeg kan planlegge dagen i ro og fred.
– Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og sted, hvilken leder har du lyst til å jobbe med eller for?
– Da ville jeg ha jobbet med Gro Harlem Brundtland i hennes første «kvinneregjering».