Jobber og tar pauser med Pomodoro-teknikken
Sintef-forsker Viktoria Stray forsker på det å jobbe sammen to og to, en metode som blant annet brukes av Asgaut Mjølne og Ola Hast i Sparebank 1. Det er mange fordeler med parjobbing, mener de. Les om dette i artikkelen Å jobbe i par beskytter mot forstyrrelser.
Både Viktoria Stray og Asgaut Mjølne og Ola Hast i Sparebank 1 er opptatt av at man må ta gode pauser når man jobber sammen to og to. Dette fordi det å jobbe i par er en intens måte å jobbe på som krever mye konsentrasjon.
Alle tre liker å jobbe og ta pauser etter den såkalte Pomodoro-metoden; med en klokke som teller ned. En metode som like gjerne kan brukes om du jobber alene.
Det var Francesco Cirillo som utviklet metoden på åttitallet for å bli en mer produktiv student:
Dette er Pomodoro-teknikken
- Metoden dreier seg, kort sagt, om å jobbe med fullt fokus med bare én ting om gangen i 25 minutter, for så å ta 5 minutter pause. Cirillo kalte opp opp metoden etter kjøkken-timeren han brukte for å ta tiden. Den var formet som en tomat (pomodoro er tomat på italiensk).
- Bruk pausen til å gjøre noe annet. Reis deg opp, strekk på kroppen eller gjør noe annet som gjør at du hviler tankene.
- Gjenta syklusen. Etter å ha gjennomført fire intervaller, ta en lengre pauser på 20 til 30 minutter.
- Fortsett deretter med fokuserte arbeidsintervaller og pauser. Etter hvert som du blir vant til metoden, kan du justere tidsintervallene på øktene basert på dine egne preferanser og din egen arbeidsrytme. Poenget er å jobbe konsentrert med én oppgave om gangen en viss tid, og jevnlig avbryte med pauser. Målet er å jobbe effektivt, uten å bli utbrent.
Les også: Å jobbe i par beskytter mot forstyrrelser