Hvis teatersjef Erik Ulfsby hadde fått velge på øverste hylle, ville han helst ha jobbet med Manchester City-trener Pep Guardiola
– Det Norske Teatret, som spiller teater på nynorsk og dialekter, forbereder teaterhøsten 2023. Hva vil kjennetegne programmet?
– Stor variasjon. Vi har Den internasjonale Fossefestivalen med flere sterke egenproduksjoner, i tillegg til gjestespill fra hele Europa. En av våre produksjoner er med den markante kunsterduoen Vinge/Müller. Den vil forhåpentlig vekke oppsikt både nasjonalt og internasjonalt. Så har vi Frost og Heil Ved som store visuelle opplevelser på hovedscenen, Bjarte Tjøstheim med ny forestilling på scene 2, og en to måneders periode med gratis teater for store og små på scene 3.
– Først korona, så dyrtid og krig i Europa. Gjør det at dere velger oppsetninger med mer alvor og/eller mer humor enn før?
– Ingen endring der, vi har alltid vært opptatt av de store spørsmålene i repertoaret vårt. Dyrtiden har fått den konsekvens at vi også tilbyr noen forestillinger helt gratis. Teatret skal være for alle.
– 2023 er det første hele teateråret uten restriksjoner etter korona. Hvordan er det å drive teater nå?
– Krevende. Vi er underkompensert over mange år, og konsekvensene blir synligere for hvert år. Nesten alle institusjoner må spare og kutte fremover. Vi forsøker å finne gode veier gjennom dette.
– Hva er det viktigste målet for teatret for 2023?
– Som alltid, å tilby store opplevelser i alle format.
– Disneys Frost har premiere som musikal i oktober. Hvorfor gikk du og dere for den?
– Vi fikk muligheten til å få premiere på en helt ny versjon av dette eventyret, og være først ute som en del av et stort nordisk samarbeid. Det kunne vi ikke si nei til. Det blir spektakulært.
– Kritikere har ment at kommersielle Frost ikke hører hjemme på et statsfinansiert teater?
– De tar feil. Den skal presenteres på offentlige institusjoner i hele Norden. Rettighetshaver ønsker det også slik. Det Norske Teatret tok de store internasjonale musikalene til Norge etter krigen. Vi slutter ikke med det fordi noen starter opp privat. Like lite som NRK la ned Tande P da TV2 startet opp i sin tid.
– Hva bruker du selv mest tid på som leder for Det Norske Teatret nå om dagen?
– Sikre at det kunstneriske ambisjonsnivået vårt kan holdes oppe.
– Og hva skulle du gjerne ha brukt mer tid på?
– Sitte inne på prøver.
– Hva er det beste rådet du har fått/lest om ledelse?
– Husker ikke noe spesielt.
… og hva er det dårligste?
– Ikke her heller.
– Hva er din beste rutine for å få en effektiv arbeidsdag?
– Sov godt!
– Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og sted, hvilken leder har du lyst til
å jobbe med eller for?
– Pep Guardiola!
Erik Ulfsby – teatersjef ved Det Norske Teatret
Erik Ulfsby har vært teatersjef ved Det Norske Teatret siden 2011. Tidligere i år meddelte han at han blir i stillingen ut 2024. Han avslutter da ett år før det tredje åremålet hans går ut.
Ulfsby er utdannet ved Teaterhøyskolen i Oslo (1991-1994), og ble etter fullført utdanning engasjert som skuespiller ved Trøndelag Teater, Den Nationale Scene, Teatret Vårt i Molde og i film, TV og radio. I 2000 debuterte han som regissør, og har siden regissert teater, musikaler og revy. Ved Det Norske Teatret har han blant annet regissert «Isslottet», «Jungelboka» og «Jesus Christ Superstar». Han har fått flere priser.
Som teatersjef ved Det Norske Teatret har Ulfsby gjort store endringer. Han har økt produksjonstakten og lagt om til repertoarspill. Publikumstallene har økt. Han har også brukt teatret til store, monumentale oppsetninger; herunder en seks timers lang dramatisering av «Bibelen» og åtte timer lange «Kristin Lavransdotter». Ulfsby har etablert Det Multinorske, en utdanning som tar sikte på å utdanne skuespillere med ulik etnisk bakgrunn.
Kilde: Det Norske Teatret
Kort sagt
I serien «Kort sagt» i Dagens Perspektivs månedsmagasin stiller vi kjente ledere spørsmål om ledelse og aktuelle saker de jobber med.
Tidligere ledere i serien:
-
Anita Krohn Traaseth: – Jeg har måttet lære meg alt fra A til Å i en ny bransje
-
Siri Kalvig: – Klimasaken er ikke lenger kun for idealister