Sommerferie - med hengekøye ved vannkanten.

Ferie og fri kan påvirke både tankene, kroppen og sjelen. 

Foto

Istock / piola666

Derfor er ferie bra for deg

Publisert: 11. august 2023 kl 10.27
Oppdatert: 11. august 2023 kl 10.27

­Lest om ledelse. At det skal være bra for oss med et ferieavbrekk fra jobben, er neppe noen overraskelse for noen. 

I innlegget «How Taking a Vacation Improves Your Well-Being» på nettsidene til Harvard Business Review (HBR) har coach og HBR-bidragsyter Rebecca Zucker imidlertid satt på ord på hvor bra hun mener er. Ferie gjør godt for både kropp, sjel og tankevirksomhet, skriver hun.

Velkjent, men til både ettertanke og inspirasjon nå når mange er i ferd med å avslutte sommerens ferie og kanskje allerede er i gang med å planlegge neste. Ferie er bra for hver og en av oss, og når medarbeiderne har det bra, påvirkes også innsatsen og tilstedeværelsen på arbeidsplassen.  

I essayet «Ferie = Frihet, men ikke likhet», som ble publisert her i Dagens Perspektiv tidligere i sommer, skriver professor Jens Kr. Steen Jacobsen at ferie kan være både stedsforandring og rolleforandring – og gjerne begge deler. Han han har mange interessante betraktninger rundt feriens utvikling og hvorfor drar vi på ferie. Hva er viktig for oss?

Mens Jacobsen trekker de store linjene, handler hovedpoengene til Rebecca Zucker hvordan ferie og fri, helt konkret, kan påvirke hver og en av oss: 

Påvirker tankevirksomheten

Hvis du føler deg overveldet av arbeid på jobb, kan det gå utover det kognitive; det vil si evnen til å sanse, oppfatte og tanke. Det kan gå utover konsentrasjonsevne, hukommelse og evnen til å løse problemer. Hvis du sover for lite, kan også det påvirke følelser og evnen til å tåle stress på negativt vis.

Ferier gir mulighet for hvile og mer søvn; noe som igjen kan bidra til en «opprydning» i hodet som gir det mentale større spillerom. Det kan bli lettere å tenke klarere og man kan bli mer kreativ.

Saken fortsetter under annonsen

Zucker skriver blant annet om en Ernst &Young-studie som viste at for hver ekstra 10-timers-fri medarbeiderne tok ut, så forbedret de prestasjonene sine på jobben med åtte prosent ved årsslutt. Hun forteller ikke hvordan dette ble målt, men Ernst & Young fant i samme studie at medarbeidere som jevnlig tok ut ferie sjeldnere sluttet i bedriften. Arbeidsgiveren fant med andre ord positive effekter av at medarbeiderne tok ferie.

Påvirker kroppen

Daglig arbeidspress, uten at du får hentet deg inn igjen, kan føre til økte nivåer av stresshormoner. Dette påvirker immunforsvaret. Å få slappet godt av på ferie, kan redusere stresshormon-nivået og gi immunforsvaret en mulighet til å bygge seg opp igjen. Hva du faktisk gjør i ferien, påvirker selvsagt også helsa.

Zucker trekker særlig fram fysisk aktivitet og det å være ute i naturen som positivt.

Påvirker sjelen

Ferie og fri kan imidlertid også være godt for sjelen, mener Zucker. Hun mener at det påvirke oss på et dypere, mer åndelig nivå. Når du kobler av fra hverdagens press og stress har du muligheten komme bedre i kontakt med deg selv og den du er. Du kan finne ro, og gjøre noe du finner glede i. Store spørsmålene, som 'hva vil jeg egentlig' og 'hva er det viktigste for meg?', har også en tendens til å komme sigende når vi har mer tid for oss selv.

For noen kan dét kanskje føles stressende, men Zucker minner om at en av fordelene med å være mer i kontakt med «seg selv», er at det er større sjanse for at man fokuserer på det som har mening for en her i livet. Også på jobben.

Saken fortsetter under annonsen