Anita Krohn Traaseth

Anita Krohn Traaseth har startet klesmerket Krohn.

Foto

Desiree Mattsson / KROHN

Kort sagt

Anita Krohn Traaseth | – Jeg har måttet lære meg alt fra A til Å i en ny bransje

Publisert: 11. april 2023 kl 10.00
Oppdatert: 11. april 2023 kl 10.00

– For noen uker siden lanserte du klesmerket Krohn, med nettbutikk og fysisk utstillingslokale. Første antrekk er en suit; en drakt / dress for begge kjønn. Hva er konseptet?

– Først: Mitt kunnskapsområde er først og fremst innovasjon, teknologi og forretningsutvikling. Jeg har jobbet med ulike bransjer de siste 25 årene, fra tungindustri til maritim, finans, landbruk - og også mote. Å bevege seg mellom ulike bransjer, lære seg nye verdikjeder og fagkunnskap, tror jeg bare blir mer vanlig fremover. 

– Krohn er et nytt, norsk klesmerke for suits og tilbehør. I tusenvis av timer har jeg gått i ulike suits, og burde ha forutsetninger til å mene noe om funksjonalitet, design og kvalitet. Jeg var sikker på at det var mulig å lage en klassisk dobbeltspent suit for begge kjønn, og at det å dele fakta og kunnskap kunne være kjernen i en litt annerledes kundeklubb. Krohn har et tydelig budskap: Det handler alltid om kompetanse og kunnskap i arbeidslivet, så fremtoning. I den rekkefølgen. Det spiller liten rolle hva du har på deg om du ikke kan det du driver med, står for noe, skaper noe, vil noe med kunnskapen og ansvaret du har. Her håper jeg at min avsendertroverdighet (gått veien fra trainee til toppleder) bidrar.

– Når og hvordan fikk du ideen?
– Det startet høsten 2019 med design av t-skjorter med budskap. I 2022 ble selskapet etablert i Sandefjord med kontorer og et showroom i Oslo. Krohn er et familienavn fra Sunnmøre, og derav også et familieprosjekt. Jeg tror flere fremover vil etterspørre klesmerker som vil noe mer. Krohn driver med sakte mote og har et budskap. Dressen er unisex, passer i alderen 15-95 år og kundeklubben leverer på alt annet enn å pushe mer klær til en billig penge. ‘Claim Your Space’ er en kundeklubb som primært bidrar med økt kunnskap, innsikt og portretter av relativt ukjente profiler som gjør bra ting. 

– Hva har vært det mest utfordrende i oppstartsfasen?
– Å lære seg alt fra A til Å i en ny bransje.
... og hva har vært det morsomste?
– Nå synes jo jeg at oppgaver som er utfordrende også er morsomme. Men det er klart at det å se visjonen om en helt spesiell suit, når den kommer som prøve, bæres av andre og får så gode tilbakemeldinger som den har fått, blant annet fra Lise Klaveness og likestillingsminister Anette Trettebergstuen – det er fortsatt litt surrealistisk. 

– Hvilke vurderinger er gjort rundt det å bruke din historie og person i merkevaren?
– Krohn er et eget merkenavn med sine verdier og fokus, mens jeg sekundært som grunnlegger vil tilføre merket en avsendertroverdighet. De fleste suits er laget og tegnet av klesdesignere, svært sjelden av en bruker og enda sjeldnere av en lederprofil, selv om vi ofte er en av målgruppene.

– Hva er det viktigste målet for Krohn for 2023?
– Å lansere merket, deretter etablere det, steg for steg. Dette er sakte mote og en langsiktig satsning. Det tar tid å bygge opp nye merkevarer og kolleksjoner. 

Saken fortsetter under annonsen

– Hva bruker du selv mest tid på som leder av Krohn nå om dagen?
– Krohn er foreløpig et sideprosjekt, jeg bruker mesteparten av min tid på 18 ulike styreverv. De siste månedene har all fritid gått til å ferdigstille lanseringen, alt fra den tekniske Shopifyløsningen til valg av underleverandører, logistikk og emballasje til det kreative rundt bilder og budskap.

– Hva er det beste rådet du har fått/lest om ledelse?
– Jeg har fått mange gode råd og lest mye om ledelse de siste tyve årene. Men det som nok har hatt størst betydning for egen forståelse og utøvelse av lederskap er professor Kotter på Harvard Business School som lærte meg forskjellen på administrasjon og ledelse. Så må jeg nevne Steinar Bjartveit, som har gjort meg og hundrevis av andre ledere begeistret for de store klassikernes betydning for ledelsesfaget, alt fra Ibsen til Dante til Kierkegaard. 

... og hva er det dårligste?
– Det var en toppleder som fortalte meg (da jeg skulle gifte meg) at det lureste jeg kunne gjøre var å gifte meg rik. Jeg måtte dessverre skuffe han der.  

– Hva er din beste rutine for å få en effektiv arbeidsdag?
– Å planlegge, prioritere og å forberede meg. På disse tre områdene er jeg disiplinert, selv om jeg er tidsoptimist og sliter litt med å si nei.

– Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og sted, hvilken leder har du lyst til å jobbe med eller for?
– Å jobbe tett på Henrik Ibsen, dypdykke inn hans hode, det hadde vært noe.

Anita Krohn Traaseth

Gründer av Krohn Company og det nye klesmerket Krohn. 

Næringslivsleder, forfatter, samfunnsdebattant, sitter i styret i Det europeiske innovasjonsrådet (EIC), er styreleder i flere norske selskaper. Har tidligere vært leder for Hewlett-Packard Norge og Innovasjon Norge. Anita Krohn Traaseth er en av kvinnene i Viaplays dokuserie «Powerwomen Norge». 

Krohn Company ble etablert i 2022, klesmerket Krohn ble lansert i februar 2023. Det første antrekket er en suit; en drakt/dress som kan brukes av begge kjønn. Merket markedsføres som langsom mote. Et av målene er at plaggene skal kunne vare lenge. På nettsiden krohnsuits.com er det nettbutikk, men man finner også fakta om likestilling og intervjuer med mennesker som krever sin plass; ment for inspirasjon.  

Anita Krohn Traaseth

Krohn Traaseth i dress fra sitt eget klesmerke; Krohn.

Foto

Desiree Mattsson / KROHN

Saken fortsetter under annonsen