Mette Krogsrud

Fra 2015 til 2022 har antallet kvinnelige styreledere i de 50 største børsnoterte selskapene økt fra to til åtte. – Det er en firedobling på syv år. Det kan se ut som et gjennombrudd, sier Mette Krogsrud, rekrutterer og rådgiver i Spencer Stuart.

Foto

Anita Myklemyr

Årsslutt 2022:

5 av de 10 største børsnoterte selskapene har kvinnelig styreleder

Publisert: 21. februar 2023 kl 07.16
Oppdatert: 21. februar 2023 kl 10.44

8 av de 50 største selskapene på børsen har kvinnelig styreleder, men så mange som 5 av kvinnene er styreledere i et av de 10 største selskapene. Det vil si at denne lille, men betydningsfulle gruppen med virksomheter har en kvinneandel på 50 prosent. Her er det altså like mange kvinner som menn i styrelederposisjon.

Til sammen «råder» disse fem kvinnene over rundt 17 prosent av den totale markedsverdien av alle aksjene som er notert på Oslo Børs. Det vil si verdier på rundt 700 milliarder kroner.

Spencer Stuart er et av de selskapene som jobber med analyser og rekruttering til styrene i store børsnoterte selskaper. Herunder styrelederposisjoner.

– Det er fantastiske nyheter at fem av de ti største børsnoterte selskapene har en kvinne som styreleder, og at disse kvinnene har det øverste ansvaret for børsverdier på flere hundre milliarder kroner, sier Mette Krogsrud, rekrutterer og rådgiver i Spencer Stuart.

– Har det en «smitteeffekt» at disse selskapene har kvinnelige styreledere?

– Ja, det tror jeg. Disse kvinnene og selskapene er rollemodeller.

Kvinnene som er styreledere i de 50 største selskapene på Oslo Børs, 2022

  • Olaug Svarva, DnB (2)
  • Gunn Wærsted, Telenor (5)
  • Gisele Marchand, Gjensidige (7)
  • Thorhild Widvey, Vår Energi (8)
  • Orla Noonan, Adevinta (9)
  • Julie Johnson Robertson, Seadrill Ltd. (38)
  • Siri Jarandsen Strømmevold, Sparebank1 Østlandet (43)
  • Gro Bakstad, Veidekke (46)

    * I parentes: selskapsstørrelse målt etter markedsverdi per 1.12.2022
Saken fortsetter under annonsen

– Firedobling

I de 50 største børsnoterte selskapene er kvinneandelen betydelig lavere; 16 prosent. Krogsrud håper og tror at denne kvinneandelen vil øke de neste årene, men synes at det mest interessante i tallene er selve utviklingen.

– I 2015 var det to kvinnelige styreledere, ved utgangen av 2022 var det åtte. Det er en firedobling på syv år. Det kan se ut som et gjennombrudd, sier hun, og legger til at dette er kvinner er blitt valgt fordi de er de beste. De er ikke blitt valgt «kun» fordi de er kvinner.

– Dette er kvinner som har vært toppsjefer, og det er det som må til.

Det at de 50 største selskapene, som nå har 16 prosent kvinnelige styreledere, har hatt 40 prosent kvinner i styrene helt siden kvoteirngen kom i 2008, handler ifølge Krogsrud om samme tematikk. Hun sier det antagelig er mange flinke kvinnelige styremedlemmer som ikke har hatt operativt lederansvar på et nivå som kvalifiserer til å bli styreleder i et stort selskap.

– Mangfold er blitt mer og mer viktig de siste årene, men det skal ikke gå på bekostning av kompetansen.

Les også: 

Saken fortsetter under annonsen

 

­