Vil være gründer på sine egne premisser
– Jeg måtte vite hvordan folk hadde det, og hvilke ting som var vanskelig med situasjonen, sier Syverud på et arrangement for kvinnelige gründere i regi av Polyteknisk Forening i forbindelse med kvinnedagen 8. mars.
Hun startet selskapet Fjong i 2017 og konseptet går ut på å leie ut overskuddslager av klær til privatpersoner. Da samfunnet stengte ned i forbindelse med coronapandemien i 2020 ble det kritisk for selskapet fordi det ikke lenger var et marked for utleie av klær og alle skulle være hjemme.
Hun forteller at de måtte snu om på arbeidsoppgavene til de ansatte, og alle måtte bidra med de oppgavene som var nødvendig for å berge selskapet.
– Vi måtte finne ut hva som passet for de ansatte og hva de kunne bidra med siden det var så mye usikkerhet, sier hun.
Samtidig oppdaget Syverud at krisen og det at de ansatte måtte håndtere nye arbeidsoppgaver også var en fin måte å styrke samholdet internt på.
– De så at de kunne greie ting som de ikke hadde gjort før, og folk trivdes og blomstret med de nye oppgavene. De hadde også god støtte i hverandre, sier hun.
Leder i to land
I dag er selskapet på vei ut av krisen, og hun leder 30 ansatte i Norge og Danmark. I 2021 hadde Fjong en omsetning på 3 millioner norske kroner, men teamet var mer eller mindre permittert halve året.
– Vi opplevde en sterk sommer og høst, sier hun.
Sigrun Syverud fant tidlig ut at hun måtte være gründer på sin egen måte, og at det var viktig å jobbe mot ubevisste fordommer.
– Jeg ønsket å bygge en bedrift på andre verdier enn de som kanskje var vanlige i gründerverden, og jeg er opptatt av grønn økonomi, sier hun og mener at kvinnelige gründere bør føle at de har vel så mye å komme med som mannlige gründere.
Sigrun Syverud forteller at hun motiveres av å bidra til å gjøre klesindustrien grønnere og slik gjøre det enklere å konsumere klær bærekraftig
Fortsatt færre kvinnelige gründere
Noe av det som ble belyst på arrangementet for kvinnelige gründere, er at kvinnene fortsatt henger etter menn både som investorer, når det gjelder styredeltagelse, i næringslivet og som konsernsjefer. Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om at bare 5 av de 50 største selskapene på Oslo Børs ledes av kvinner. Bare 5 av de 50 største selskapene på Oslo Børs har en kvinne som styreleder.
Sigrun Syverud er opptatt av å få kvinner inn som investorer i selskapet. Hun viser til at da selskapet trengte å hente penger i 2018 valgte de å benytte seg av folkefinansiering. Målet var å få inn 3 millioner kroner, mens fasit endte på 8 millioner kroner. Det var 190 investorer som ble med på folkefinansieringen og 80 prosent av dem var kvinner, forteller hun.
– For å få med kvinnelige investorer la vi vekt på å ha et pedagogisk investorprogram, ved å forklare begrep som for eksempel generalforsamling, sier hun, og forteller at de gjennomførte en investorkampanje med mål om å få flest mulig kvinnelige investorer blant annet gjennom sosiale medier.
Eget stammespråk
Syverud mener at mange kvinner opplever at finansmiljøet har et eget stammespråk. Selv er hun utdannet siviløkonom med fordypning i finans.
– Det kan være avskrekkende, men det er ikke så vanskelig som mange skulle tro sier hun. og viser til at både gründerskolen og Innovasjon Norge kan støtte kvinnelige gründere.
Generelt tror hun at noe av årsaken til at det er færre kvinnelige gründere enn menn er kvinner må føle seg helt trygge på gründerideen sin før de tør å gå i gang. Studier viser at lidenskap, empati, målbevisst og gjennomføringsevne er det viktigste å lykkes som gründer. Gründer-duo vil hjelpe flere kvinner å realisere sine forretningsideer.
– Jeg tror en del kvinner snakker ned sine egne evner og tror at gründerplanen deres må være så utrolig gjennomtenkt, mens menn oftere presenterer en mer uferdig plan og setter i gang. Her tror jeg vi er nødt til å endre kulturen litt og at vi kvinner må stole på oss selv litt mer. Hun peker også på at det må være lov å gjøre feil som gründer.
– I gründermiljøer i USA er det noen investorer som ikke vil være med å støtte et selskap med mindre gründeren har feilet før og lært av sine feil. Det er noe vi kan reflektere litt over, avslutter Sigrun Syverud.