Anne-Kari Bratten
Foto

Anne-Kari Bratten har lenge hatt et engasjement for denne litt «kryptiske» magefølelsen og har gode erfaringer med å ta den i bruk. Foto: Thomas T. Kleiven, Spekter

Spektersjef Anne-Kari Bratten:

Stoler på magefølelsen i avgjørende situasjoner

Publisert: 22. juni 2022 kl 09.17
Oppdatert: 21. juli 2022 kl 18.02

­Dagens Perspektiv har i det siste skrevet om magefølelsen, eller intuisjonen som noen vil kalle det. Det var i rekrutteringssammenheng, med magefølelse contra personlighetstester som bakteppet. Men hva er det som spiller inn når en leder skal ta en viktig avgjørelse i hverdagen og fakta ligger på bordet?

Anne-Kari Bratten har lenge hatt et engasjement for denne litt «kryptiske» magefølelsen. Hun sier at hennes magefølelse er basert på en kombinasjon av erfaring og fakta. Hun er særlig opptatt av situasjoner hvor alle fakta og analysene er lagt fram, men hvor magefølelsen sier noe annet.

Kalde fakta – og magefølelsen

– Tidligere lot jeg meg mye oftere overbevise av kalde fakta og anbefalingene fra medarbeiderne rundt meg. Og tok beslutningene basert på det. Men jo eldre jeg blir desto mer framtrer intuisjonen i selve beslutningsøyeblikket. Særlig i kritiske forhandlinger eller meklinger, forklarer Bratten som har vært toppsjef av en av landets største arbeidsgiverforeninger siden 2013.

Nå er hennes «suksessoppskrift» en kombinasjon av en stor grad av analyse og intuisjon. Altså magefølelse.

– Med alderen og den voksende erfaringen får du mer legitimitet. Dermed har også magefølelsen fått større plass hos meg, legger hun til.

Saken fortsetter under annonsen

Magefølelsen i en krise

Anne-Kari Bratten sier at hun pleier å snakke mye med lederne i organisasjonens medlemsbedrifter. Særlig under pandemiårene 2020 og 2021 hvor mange ledere nærmest var i konstant «krisemodus». Mange mente at all kunnskapen de har hatt om ledelse ikke var tilstrekkelig i denne krevende situasjonen, ikke bare for landets befolkning, men også for store deler av arbeids- og næringslivet.

«De vanlige teknikkene fungerte ikke alene. Det skjedde så mye uventet, raskt og ofte, at det ikke fantes nok beredskap eller krisepermer å ta ut av hyllen for denne langvarige unntakstilstanden», skrev hun i en kronikk i DN i fjor høst.

 

«Hvorfor skriker plutselig «magen» min og sier at dette er jo feil?»

 

Spekter-direktørens erfaring er at «de beste lederne stolte på magefølelsen sin, eller intuisjonen», forteller hun videre.

– Forskning konkluderer ikke i spørsmålet om det er snakk om intuisjon, skjønn eller handling basert på erfaring når jeg som leder kjenner på at beslutningen må være annerledes enn det de kalde analysene og gjennomtenkte rådene tilsier, poengterer 58-åringen.

Saken fortsetter under annonsen

– Så hvorfor skriker plutselig «magen» min og sier at dette er jo feil? Hvorfor får jeg plutselig følelsen av at sånn må det være, nå skjærer jeg gjennom på magefølelsen min, spør Bratten.

Den viktige ekstrarunden

Den erfarne direktøren og forhandlingslederen, med en samlet fartstid på 21 år i ledelsen av Spekter, har lært seg at det av og til kan være klokt å utsette ting, gå en runde ekstra før den endelige avgjørelsen tas.

– Forhandlinger og mekling er mitt fag. Jeg har mange ganger hatt vondt i magen, hatt tvil i krevende situasjoner. Da har det vært til stor hjelp å gå denne ekstrarunden, å forhøre meg om jeg har oppfattet alt slik det var ment som, sier Anne-Kari Bratten.

Det har ofte ført til beslutninger som hun i etterkant har vært fornøyd med og som har «reddet situasjonen».

 

«Ikke kjøp amerikansk ledelseslitteratur på flyplassen. Les heller den norske Hovedavtalen.»

Saken fortsetter under annonsen

 

– Det dreier seg i bunn og grunn om fleksibilitet i beslutningsøyeblikket. Og det har jammen meg vært bra at jeg lyttet til intuisjonen, mener hun og legger til at lang ledererfaring er et godt fundament å ha når magefølelsen tas i bruk.

– Det er jo på toppen av fakta at magefølelsen slår inn, når den siste avgjørelsen skal tas. En blanding av faktisk erfaring og intuisjon. Når du tar magefølelsen i bruk, så lytter du til hjertet ditt, understreker Anne-Kari Bratten.

Hva betyr handlekraftig?

– Er det ikke et ledelsesideal å fremstå som handlekraftig og kontant, og gjerne rask på avtrekkeren når beslutninger skal tas? En slags maskulin ledelsesstil?

– Det finnes gutter og jenter av begge kjønn, men all erfaring i Norge tilsier at du kommer lengst med en inkluderende lederstil hvor lederen forsøker å få oppslutning om vedtak, svarer hun.

Anne-Kari Bratten har også et råd til rådgivere som jobber med og rundt ledere.

Saken fortsetter under annonsen

– Vis mot, og kom med innvendinger når magefølelsen din tilsier det. Det kan føre til bedre beslutninger, er Spekter-sjefen overbevist om.

Og så ett til, til alle ledere i landet:

– Ikke kjøp amerikansk ledelseslitteratur på flyplassen. Les heller den norske Hovedavtalen.